UE przedłużyła do końca roku wzmocnione kontrole żywności i pasz z określonych regionów Japonii, które mogły być narażone na napromieniowanie w związku z wypadkiem w elektrowni jądrowej Fukushima - podała KE. Uspokaja, że nie ma powodów do obaw.
"Unia Europejska przedłuży o trzy miesiące obowiązujące wymogi względem importu żywności i paszy z Japonii nałożone 24 marca po incydencie w elektrowni jądrowej Fukushima Daiichi. Te wymogi będą obowiązywały do 31 grudnia i będą analizowane każdego miesiąca" - poinformowała w komunikacie Komisja Europejska.
Decyzję zaakceptowali w piątek - 9 września - eksperci ds. bezpieczeństwa żywności z 27 krajów UE.
Chodzi o zaostrzony reżim kontroli żywności i pasz z niektórych regionów Japonii, który UE wprowadziła w celu ograniczania ewentualnego ryzyka dla bezpieczeństwa żywności. Wzmocnione kontrole dotyczą produktów pochodzących z regionów Japonii, na których produkcję wpływ mógł mieć wypadek w elektrowni Fukushima.
KE zastrzega, że nie ma żadnych dowodów na narażenie konsumentów w UE na ryzyko zwiększonej radioaktywności żywności, a ryzyko dla bezpieczeństwa żywności, wynikające z incydentu w Japonii jest "bardzo niskie".
Japonia może eksportować do UE tylko cztery rodzaje produktów pochodzenia zwierzęcego: ryby, małże, nawóz i karmę dla zwierząt domowych. Warzywa i owoce także mogą być importowane z Japonii do UE, ale jest to niewielki wolumen, około 9 tys. ton w 2010 roku.