OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

KE chce wprowadzić możliwość obligatoryjnych kontroli żywności

3 grudnia 2015
Komisja Europejska chce uprawnień do uruchamiania w państwach obligatoryjnych kontroli żywności, obecnie może jedynie zwracać się do nich o takie kontrole. Takie rozwiązanie przewiduje m.in. zaproponowany w poniedziałek pakiet regulacji ws. artykułów rolno-spożywczych.

Regulacje te przedstawił w poniedziałek podczas konferencji prasowej komisarz ds. zdrowia Tonio Borg. Dał przykład ostatnich kontroli przeprowadzanych w państwach członkowskich, które miały stwierdzić obecności mięsa końskiego w produktach oznakowanych jako mięso wołowe. Jak zaznaczył, badania zostały przeprowadzone na podstawie rekomendacji Komisji Europejskiej. KE chce jednak, aby w przyszłości mogła nałożyć na państwa taki obowiązek.

Zaproponowane rozwiązania mają także uprościć przepisy dotyczące norm zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Jak wskazywał Borg, obecnie przepisy UE składają się z blisko 70 aktów prawnych, a proponowane rozwiązania mają zmniejszyć tą liczbę do pięciu aktów prawnych. W pakiecie przewidziano m.in. bardziej uproszczone przepisy dotyczące wprowadzania do obrotu nasion i innych materiałów przeznaczonych do reprodukcji roślin.

- Przemysł rolno-spożywczy to drugi największy sektor gospodarczy w UE, zatrudniający ponad 48 milionów osób i mający wartość około 750 miliardów euro rocznie. Europa ma najwyższe w świecie normy bezpieczeństwa żywności. Niedawny skandal z końskim mięsem pokazał jednak, że wciąż możliwe są ulepszenia, nawet jeśli nie powstało zagrożenie dla zdrowia. Dzisiejszy pakiet reform pojawia się w dogodnym momencie, ponieważ pokazuje, że system jest w stanie reagować na wyzwania (...). Krótko mówiąc, celem pakietu jest zapewnienie inteligentniejszych przepisów na rzecz bezpieczniejszej żywności - poinformował Borg na konferencji.

W połowie lutego kraje UE poparły propozycję Komisji Europejskiej, by przeprowadzić testy przetworzonych produktów mięsnych, w tym badania DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako wołowe. Plan był reakcją Unii na skandal związany z wprowadzeniem do obrotu w niektórych krajach UE koniny jako mięsa wołowego.

W kwietniu przedstawiono wyniki badań. Spośród ponad 4,1 tys. badań mięsa wołowego przeprowadzonych w całej Unii Europejskiej w prawie 200 przypadkach stwierdzono w nim obecność koniny.


POWIĄZANE

Analitycy Oil World podnieśli prognozę światowej produkcji soi w latach 2024/25 ...

Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol została uhonorowana prestiżowym Brand Footprint ...

 Warsaw Enterprise Institute zainaugurował 27.05.2025 roku nową inicjatywę mając...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę