Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) co miesiąc zbiera ceny wybranych produktów z 5 grup (zboża, mięso, nabiał, oleje i tłuszcze oraz cukier). Kluczem doboru produktów jest ich duże znaczenie w handlu międzynarodowym. Cenom nadaje się odpowiednie wagi wynikające ze znaczenia danego towaru w obrocie międzynarodowym i w ten sposób oblicza się całościowy indeks cen żywności.
W I połowie 2014 r. wartości całościowego indeksu cen żywności były wyższe niż indeksu światowych cen olejów i tłuszczów. Przeciętna wartość cen żywności wyniosła prawie 209 punktów, natomiast olejów i tłuszczów blisko 196 punktów. Oznacza to, że przeciętne ceny żywności były o 109 proc. wyższe niż średnio w latach 2002-2004, a olejów i tłuszczów o 96 proc.
Wg FAO, indeks światowych cen olejów i tłuszczów od kwietnia br. wykazuje tendencje spadkowe. W czerwcu br. wyniósł prawie 189 punktów. W stosunku do maja jego wartość obniżyła się o ponad 6 pkt. (3,3 proc.), a w stosunku do kwietnia o 10 pkt. (5 proc.). Z kolei w porównaniu z czerwcem 2013 r. była niższa o blisko 5 pkt. (2,4 proc.).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu miał olej palmowy, którego ceny w czerwcu 2014 r. osiągnęły poziom najniższy od 9 miesięcy. Przyczyną obniżki był z jednej strony sezonowy wzrost produkcji, a z drugiej słabnący globalny popyt importowy.
W czerwcu nastąpił również spadek cen oleju sojowego, czemu sprzyjała duża dostępność tego surowca w Ameryce Południowej oraz prognozy rekordowo wysokich zbiorów soi w sezonie 2014/15.
Co więcej, w kierunku spadku indeksu światowych cen olejów i tłuszczów oddziaływały również perspektywy wysokiej podaży oleju rzepakowego oraz słonecznikowego w sezonie 2014/15.