biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Dyskusja o etykietowaniu mięsa koszernego i halal

3 grudnia 2015
Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarii (BVA) proponuje, aby mięsa koszerne i halal były etykietowane. Według stowarzyszenia konsumenci, którzy takie mięso kupują w sklepach, chcą wiedzieć, w jaki sposób uśmiercono zwierzę.

Organizacja BVA jest znana z tego, że prowadzi kampanię dotyczącą zakończenia uboju zwierząt bez uprzedniego ogłuszenia - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Brytyjskie stowarzyszenie wystosowało pismo do trzech głównych brytyjskich partii w parlamencie, aby wprowadzili obowiązek etykietowania żywności typu halal lub koszernej. Na etykiecie powinna znaleźć się także informacja, czy mięso wyprodukowano zgodnie z przepisami, tj. ze wstępnym ogłuszaniem lub bez ogłuszania. Za takim systemem oznaczeń opowiedział się Parlament Europejski.
Mięso koszerne i halal jest wykorzystywane w wielu brytyjskich restauracjach, można je kupić w sklepach.
BVA zwraca uwagę, że samo oznakowanie nie rozwiązuje problemu, gdyż około 88 proc. ubojów halal w Wielkiej Brytanii dokonuje się ze wstępnym ogłuszeniem zwierząt, a 12 proc. bez ogłuszania.
W Polsce obowiązuje zakaz uboju zwierząt bez ogłuszania. W kwietniu br. do Sejmu wpłynął obywatelski projekt ustawy, przywracający ubój rytualny, czyli bez ogłuszenia zgodnie z wymogami religijnymi. Pierwsze czytanie tego projektu zaplanowano na najbliższe posiedzenie Sejmu - pod koniec maja.


POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza (KGS), największy państwowy producent żywności razem z O...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę