biogaz_09_2025

Czy karp szkodzi?

12 grudnia 2005

Czy dostępne na naszym rynku karpie są zdrowe? Zdaniem hodowców tak. Greenpeace twierdzi, w rybach są substancje, których być nie powinno.

Każdy karp, zanim trafi do sprzedaży jest przebadany. Zezwolenie na handel rybami wystawiają powiatowi lekarze weterynarii a hodowców bardzo łatwo zidentyfikować – każde gospodarstwo posiada nadany numer identyfikacji weterynaryjnej, który świadczy o tym, że ryba jest zdrowa – informuje Andrzej Lirski z Instytut Rybactwa Śródlądowego.

Mimo tak ścisłej kontroli, nie da się jednak uniknąć skutków zanieczyszczenia środowiska. Stąd w rybim mięsie obecność ftalanów.

- Ftalany są związkami chemicznymi uważanymi za bardzo toksyczne. Są to substancje, które służą do zmiękczania plastiku. Są uznawane przez naukowców za substancje, które zaburzają gospodarkę hormonalną i wpływają negatywnie na układ rozrodczy. – powiedział Tomasz Wodzyński z Greenpeace Polska

Nie ma jednak powodów do niepokoju. Zdaniem ekspertów spożycie niewielkich ilości tych substancji człowiekowi nie szkodzi.

- Według naszych obliczeń, aby spowodować zagrożenie dla zdrowia człowiek musiałby zjeść jednorazowo około 1 tony ryb - zapewnia Krzysztof Siwicki z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu w Olsztynie.

W tym roku, nabywców znajdzie 20 tysięcy ton karpi, z czego aż 80% zostanie sprzedane w ciągu kilkunastu dni grudnia, tuż przed świętami.

 


POWIĄZANE

Większość państw UE i organizacje rolnicze apelują o uproszczenia w rozporządzen...

Poprzednia jak i obecna kadencja Przewodniczącej Komisji Europejskiej to bardzo ...

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę