Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Coraz więcej rolników stosuje biopreparaty

10 marca 2012
W Polsce wzrasta liczba rolników stosujących biopreparaty przy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Według specjalistów, w około 50 tys. gospodarstw (ok. 3 proc.) w całym kraju wykorzystywane są preparaty na bazie szczepów probiotycznych mikroorganizmów.

Uczestniczący w Gdańsku w konferencji nt. biotechnologii dla rolnictwa i obszarów wiejskich dyrektor Krajowego Centrum Mikroorganizmów, Sławomir Gacka poinformował PAP, że "wprowadzanie naturalnych metod w rolnictwie jest kluczem dla poprawy rentowności gospodarstwa konwencjonalnego".
Jak tłumaczył, "dla rolnictwa nie ma alternatywy, bo ilość środków chemicznych i nawozów zastosowanych w minionych latach pokazała słabość tego kierunku". "Stosowaliśmy szkodliwe dla środowiska preparaty, które zdegradowały gleby w Polsce" - podkreślił.
Jego zdaniem, "wykorzystanie probiotycznych właściwości mikroorganizmów pozwala na obniżenie kosztów produkcji rolniczej i na osiąganie dużych, o najwyższej jakości, plonów oraz na wzmacnianie naturalnej odporności roślin na szkodniki, suszę, nadmiar wody oraz przymrozki".
Zwrócił uwagę, że liczba rolników stosujących naturalne metody w produkcji rolnej i zwierzęcej będzie coraz większa, bo "rolnicy będą musieli rezygnować ze środków chemicznych i wykorzystywać metody biotechnologiczne w gospodarstwach, ze względu na unijne dyrektywy: środowiskową, glebową, klimatyczną i azotową".
Współzałożyciel Polskiej Platformy Technologicznej Środowiska, Wiesław Denisiuk jest przekonany, że stosowanie metod naturalnych w rolnictwie ma przede wszystkim znaczenie zdrowotne. "Rolnictwo jest zdrowsze i może produkować zdrowszą żywność, koszty wytwarzania są niższe, a metody mniej pracochłonne" - podkreślił.
Powołując się na prowadzony przez siebie od 6 lat eksperyment poinformował, że "nie hamując przyrostu plonów pszenicy, jęczmienia, rzepaku i ziemniaków, po wprowadzeniu biopreparatu do gleby lub do liści, nawożenie chemiczne (azotem) zostało zmniejszone z 220 kg/ha do ok. 113 kg/ha".
Tłumacząc niewielką stosunkowo liczbę rolników wykorzystujących biotechnologiczne metody w gospodarstwach, powiedział, że "rolnicy są tradycjonalistami i trudno zmieniają metody pracy".
"Chodzi o zmianę świadomości, że stosowanie środków chemicznych wcale nie jest konieczne do osiągania wysokich plonów" - dodał.
W 1982 japoński naukowiec Teruo Higa opracował specyficzną kombinację pożytecznych mikroorganizmów występujących w warunkach naturalnych w świecie przyrody. Mikroorganizmy te cechują wyjątkowe zdolności w zakresie wspomagania, odtwarzania oraz ochrony rozmaitych ekosystemów. Odkrywca nazwał tę grupę mikroorganizmów o działaniu probiotycznym i antyutleniającym, Efektywnymi Mikroorganizmami (EM).
Ich działanie wpływa m.in. na poprawę struktury gleby poprzez jej rozpulchnianie, przyspieszenie przetwarzania masy organicznej w próchnicę, zwiększenie zdolności magazynowania wody oraz na stymulację przenoszenia do korzeni związków mineralnych, np.: żelaza w formie dostępnej dla roślin i bakterii.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę