Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chleb, który nie pleśnieje

5 stycznia 2016
Amerykanie mają nowy sposób na walkę z głodem i marnowaniem żywności. Tamtejsi inżynierowie wynaleźli metodę przedłużającą świeżość chleba, nawet do dwóch miesięcy.
Winna przeważnie jest pleśń. Pojawia się często wtedy, gdy chleb zapakowany jest w folię i woda nie może wyparować. Zwykle chleb pleśnieje w ciągu dziesięciu dni.

Teraz naukowcy z Politechniki w Teksasie włożyli kromkę do urządzenia podobnego do kuchenki mikrofalowej; maszyna ta używana była początkowo do zabijania bakterii salmonelli czy gronkowca. Teraz, jak tłumaczą naukowcy emitowane mikrofale zabijają grzyby i nawet po 60 dniach ich zawartość w chlebie nie wzrasta.

Technologią interesują się już piekarze; nie jest jednak pewne, czy konsumenci dadzą się namówić do spożywania chleba, który może przeleżeć w pojemniku całe wakacje.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę