Brytyjczycy coraz chętniej kupują hiszpańskie warzywa i owoce
3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, w 2012 roku Brytyjczycy zaimportowali łącznie z Hiszpanii 1,246 mln ton owoców i warzyw (wliczając w tą wielkość cytrusy) o łącznej wartości 1,227 mld euro. Na pierwszym miejscu wśród najbardziej liczących się eksporterów na brytyjski rynek znajdują się Niemcy, następnie Francja oraz Hiszpania.
Przy czym importowane z Hiszpanii produkty ogrodnictwa są zdecydowanie droższe niż importowane z Niemiec czy Francji - w przypadku tych dwóch państw średnia cena importowa liczona razem dla wszystkich owoców i warzyw wyniosła przed rokiem 0,68 euro, a w przypadku hiszpańskich produktów około 0,86 euro.
Ze wspomnianej wielkości 1,246 mln ton około 573 tys. ton stanowił import hiszpańskich owoców o wartości 607 mln euro, a pozostała ilość 672 tys. ton to zakupy warzyw za sumę 619 mln euro. W przypadku warzyw Anglicy sprowadzali z Hiszpanii najchętniej pomidory - 138,7 tys. ton, następnie sałaty - niecałe 107 tys. ton, kapusty - 103,5 tys. ton oraz cebulę - 75,6 tys. ton. W przypadku owoców w imporcie dominowały hiszpańskie cytrusy - 293,6 tys. ton, melony - 60 tys. ton, nektarynki - 36 tys. ton oraz winogrona i arbuzy.