FAMMU/FAPA poinformowała, że według brazylijskiego związku drobiarskiego UBABEF, w 2011 r. Brazylia wyeksportowała rekordową ilość mięsa drobiu - 4,1 mln ton, o 2,3 proc. więcej niż w 2010 r. Wartość wysyłek wzrosła o 19,7 proc. do najwyższego w historii poziomu 8,85 mld USD.
Wzrost eksportu drobiu ogółem był głównie zasługą wysokiego tempa sprzedaży mięsa kurcząt brojlerów, wolumen wywozu wzrósł wobec 2010 r. o 3,2 proc. do 3,942 mln ton, a jego wartość zwiększyła się o 21,1 proc. do 8,253 mld USD. Głównym czynnikiem powodującym różnicę we wzroście wolumenu i wartości sprzedaży był kurs dolara amerykańskiego wobec brazylijskiego reala. Przeciętna cena kurcząt brojlerów wyniosła 2 093 USD/t i była wyższa o 17,4 proc. niż przed rokiem.
Oprócz zwiększenia wysyłek na rynki zagraniczne, motorem napędowym dla brazylijskiego sektora drobiarskiego był również rynek wewnętrzny, na który skierowane zostało niemal 70 proc. produkcji. W 2011 r. spożycie mięsa kurcząt brojlerów na jednego mieszkańca w Brazylii wyniosło średnio 47,4 kg, o 7,5 proc. więcej niż w 2010 r. Brazylijski wolumen eksportu mięsa indyków w roku ubiegłym sięgnął 141,2 tys. ton, o 10,5 proc. mniej niż przed rokiem, natomiast obroty wzrosły o 4,7 proc. do 444,6 mln USD. Średnia cena sprzedaży wyniosła 3 149 USD/t i była o 17 proc. wyższa niż w 2010 r.