FAMMU/FAPA informuje, że według raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), produkcja mięsa kurcząt brojlerów w Rosji w 2012 r. wyniesie 2,73 mln ton i będzie o 6 proc. wyższa niż w 2011 r. Skala wzrostu produkcji będzie jednak niższa niż w 2011 r. wobec 2010 r. (11 proc.).
Państwo będzie nadal wspierało krajowy sektor drobiarski, a ceny producenckie pozostaną na wysokim poziomie. Niższe koszty wytwarzania i wyższa podaż pasz niż przed rokiem wpłyną na wzrost opłacalności produkcji drobiarskiej. W 2011 r. rosyjskie ministerstwo rolnictwa wybrało 74 projekty inwestycyjne w sektorze drobiu o wartości 1,57 mld USD do wdrożenia w latach 2012-2014.
Rosyjski import brojlerów wzrośnie w stosunku do ubiegłego roku o 2 proc., z uwagi na poprawę dostępu do rynku. Rosyjskie kontyngenty importowe na drób będą w tym roku wyższe i wyniosą 364 tys. ton wobec 350 tys. ton w 2011 r. Ponadto, Rosja zwiększy bezcłowy import drobiu z Białorusi powyżej uzgodnionego uprzednio poziomu 10 tys. ton do ok. 60 tys. ton. W 2012 r. wzrośnie niemal o połowę do ok. 50 tys. ton eksport rosyjskiego mięsa brojlerów, głównym odbiorcą pozostanie jednak nadal Kazachstan.
Rosyjscy politycy deklarowali znacznie wyższe możliwości eksportowe drobiu z Rosji w tym roku, rzędu 200-250 tys. ton, lecz dotyczą one głównie łapek kurcząt. Amerykanie prognozują, że spożycie mięsa kurcząt w Rosji w 2012 r. wzrośnie o ok. 5 proc. do 3,2 mln ton.