Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żywca cały czas brakuje

3 sierpnia 2005
Żywca cały czas brakuje, a ceny rosną. Większość zakładów przyznaje, że za tuczniki płaci już ponad cztery złote za kilogram.

Ceny zachęcają producentów do sprzedaży dlatego do punktów skupu dostarczane są coraz mniejsze sztuki. W całym kraju żywca brakuje. Zapotrzebowanie na wyroby mięsne jest teraz duże ze względu na trwający sezon grilowy. Latem z reguły jest mniej żywca. Problem powinien się skończyć w połowie września. Warunki do produkcji świń są teraz bardzo dobre. Do hodowli najbardziej powinny zachęcać rolników niskie ceny zbóż i pasz.

Zakłady liczą teraz na stabilizację na rynku żywca. Ich zdaniem ceny nie powinny już rosnąć. Średnio o 20 groszy za kilogram wzrosły ceny według klasyfikacji poubojowej. Za najwyższą klasę S można dostać ponad 6 złotych za kilogram.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę