Wczoraj wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper, spotkał się z przedstawicielami Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz innych uczestników rynku wieprzowiny. Szefowi resortu rolnictwa towarzyszył podsekretarz stanu Sebastian Filipek-Kaźmierczak.
Celem spotkania było poszukiwanie rozwiązań najważniejszych problemów występujących na rynku mięsa wieprzowego. Poruszane na spotkaniu problemy to:
• utrzymująca się od dłuższego czasu niska cena żywca wieprzowego, wynikająca z dużych wahań cyklu koniunkturalnego,
• podział Funduszu Promocji Wieprzowiny i Wołowiny na dwa odrębne fundusze,
• wprowadzenie oceny poubojowej tusz wieprzowych, niezależnej od producenta żywca wieprzowego oraz przetwórcy,
• wprowadzenie programu zwalczania choroby Aujeszky’ego na terenie całego kraju.
Uczestnicy spotkania ustalili, że:
• należy powołać odrębne grupy robocze, z których każda zajęłaby się opracowaniem rozwiązania systemowego w zakresie jednego konkretnego problemu, tj.: grupa robocza ds. stabilizacji cen wieprzowiny w Polsce, grupa robocza ds. zwalczania choroby Aujeszky’ego na terenie całego kraju;
• w skład grupy roboczej zajmującej się wypracowaniem systemu stabilizacji cen wieprzowiny w Polsce weszli przedstawiciele poniższych instytucji i organizacji:
o Izb Rolniczych,
o Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”,
o Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Polskich,
o Izby Gospodarczej „Polskie Mięso”, o Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
• należy przeprowadzić rozpoznanie rynków europejskich pod kątem sposobu ustalania cen, organizacji oceny poubojowej tusz wieprzowych oraz funkcjonujących w powyższym zakresie rozwiązań prawnych;
• w najbliższym czasie należy przygotować wizytę studyjną w wybranym kraju UE, której celem byłoby zapoznanie się ze stosowanymi tam sposobami stabilizacji cen wieprzowiny.