Popularnie rasa ta jest nazywana francuskim simentalerem. Hodowana jest w północnych Alpach.
Umaszczenie jest czerwone pstre, głowa biała z reguły z łysiną i "okularami", tj. pigmentacją wokół oczu. Odznaki występują na podbrzuszu i kończynach. Wymię i kiść ogona są białe. Przystosowana jest do wypasania na górskich pastwiskach położonych na wysokości 1500-2000 m n.p.m.
Jest to rasa późno dojrzewająca. Pierwsze wycielenia następują dopiero około 34 miesiąca życia jałówek. Okres międzywycieleniowy trwa przeciętnie 388 dni. Wysokość w kłębie buhajów wynosi średnio 147 cm, a krów 130-140 cm. Obwód klatki piersiowej buhajów wynosi 219 cm, a krów - 191 cm. Masa ciała buhajów wynosi 900-1000 kg, a krów - 580-670 kg.
Buhaje opasane do 15-16 miesiąca życia osiągają 1300 g dobowego przyrostu. Ubite, gdy masa ciała wynosiła 551 kg, miały wydajność rzeźną 56 %.
W roku 1988 średnia wydajność mleka w 12 629 skontrolowanych laktacjach 302-dniowych wynosiła 5135 kg o zawartości tłuszczu - 3,65 % i białka - 3,21 %.