Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eksperci: Ceny skupu trzody chlewnej będą nadal spadać

4 lipca 2006

Eksperci oceniają, że w wyniku rosnącej podaży trzody chlewnej, ceny skupu tych zwierząt będą spadać końca 2006 r. Według specjalistów, we wrześniu żywiec wieprzowy będzie kosztował 3,60-3,80 zł/kg, zaś w grudniu 3,20-3,40 zł/kg.

Zespół niezależnych ekspertów powołanych przy Agencji Rynku Rolnego (ARR) przy opracowywaniu prognozy uwzględnił fakt, że spadek cen żywca wieprzowego będzie hamowany rosnącym eksportem i wzrostem spożycia tego mięsa w kraju.

Wzrost produkcji trzody chlewnej odzwierciedla się w spadku cen płaconych rolnikom za tuczniki. Według danych GUS, w maju br. za trzodę chlewną w skupie przeciętnie płacono 3,35 zł/kg, tj. o 6,5 proc. mniej niż przed rokiem i o 17,5 proc. mniej niż w maju 2004 r. Od początku czerwca obserwuje się sezonowy wzrost cen trzody, pod koniec czerwca za trzodę chlewną płacono przeciętnie 3,75 zł/kg, tj. o 10 proc. więcej niż miesiąc wcześniej, ale prawie o 2 proc. mniej w porównaniu do cen sprzed roku i o ponad 20 proc. mniej niż 2 lata wcześniej.

Według GUS, w marcu br. pogłowie trzody chlewnej wyniosło 18,2 mln sztuk, tj. o 7,1 proc. więcej niż w marcu 2005 r., wzrostowa tendencja w liczebności tuczników może utrzymać się do początku 2007 r. W efekcie do połowy 2007 r. produkcja wieprzowiny będzie rosła. Specjaliści oceniają, że w II półroczu br. produkcja może zwiększyć się do 1.075 tys. ton, tj. o 8 proc. w porównaniu do tego samego okresu 2005 r.

Jak wskazują wyliczenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2005 r. detaliczne ceny wieprzowiny, a także spożycie tego mięsa były niemal na takim samym poziomie co w 2004 roku. W pierwszych miesiącach tego roku, ceny te obniżyły się o ok. 7 proc. (GUS) w stosunku do cen przed roku.

Również w następnych miesiącach ceny wieprzowiny będą niższe niż przed rokiem, powodując wzrost spożycia. Wzrostowi konsumpcji sprzyja także wzrost dochodów ludności. Jak oceniają eksperci, z powodu obaw przed zarażeniem ptasią grypą, część ludzi może rezygnować ze spożywania drobiu na rzecz wieprzowiny. W efekcie spożycie tego mięsa w ciągu br. może wynieść 41,5 kg na osobę i wzrosnąć o 6 proc. w stosunku do 2005 r.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę