Na rynku wieprzowiny stawki znowu wrosły.Taka sytuacja sprawia, że kupujący ograniczają ilość zawieranych transakcji do niezbędnego minimum, a sprzedającym tak zawęża się rynek zbytu, że nie bardzo wiedzą co dalej robić z surowcem. Niestety, wszystko wskazuje na to, że w najbliższych tygodniach może być tylko drożej.
Tym, co różni ostatni tydzień w handlu wieprzowiną od poprzednich jest skala wzrostów. Jeszcze w ubiegły piątek za kilogram krajowych półtusz w klasie E płacono 6 złotych 80 groszy.
Półtusze kl. E – giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
importowane
teraz 7,70 – 7,80
ubiegły tydzień 7,60 – 7,70
krajowe
teraz 6,50 – 7,50
ubiegły tydzień 6,30 – 6,80
Dzisiaj jest drożej nawet o 70 groszy za kilogram. A wszystko, przez podwyżki w Europie – zachodnie półtusze kosztują już 7 złotych 80 groszy za kilogram. Jaki los czeka krajowy surowiec, trudno prognozować.
Pewne jest tylko to, że przetwórcy mając do wyboru polskie i belgijskie półtusze w zbliżonej cenie, wybierają te importowane. Podobnie jest z elementami szlachetnymi. Najchętniej kupowana jest teraz szynka w cenie 8 złotych 30 groszy za kilogram.
Wieprzowina – import – giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
szynka z kością 8,20 – 8,30
karkówka z kością 9,40 – 9,50
schab bez kości 15,30 – 15,80
Drugie miejsce pod względem zainteresowania kupujących zajmuje schab. Nie ma natomiast chętnych na karkówkę, co biorąc pod uwagę sezon grillowy jest nietypowym zjawiskiem. Zdaniem handlowców to wynik cen i większych zakupów karkówki w ubiegłym miesiącu.
7933540
1