Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny: Bydło

7 czerwca 2006

Jest rynek zbytu i są dobre ceny. Tak najkrócej można określić sytuację hodowców bydła mięsnego. Ale mogłoby być jeszcze lepiej gdyby rynek był bardziej zorganizowany. Chodzi o to aby ograniczyć liczbę pośredników w sprzedaży bydła. A do tego trzeba się organizować.

Zdaniem Związku Hodowców Bydła Mięsnego na razie nie ma żadnych zagrożeń na tym rynku, a przyszłość wygląda optymistycznie. Dlatego wielu rolników rezygnuje teraz z produkcji mleka i przestawia się na bydło opasowe. Powody tego są co najmniej dwa.

Pierwszy to kłopoty z uzyskaniem dodatkowej kwoty mlecznej. Drugi - dostosowanie hodowli bydła mięsnego do standardów unii europejskiej wymaga dużo niższych nakładów.

Na rynku krajowym jałówek rasy mięsnej jest niewiele. Rolnicy zainteresowani zakupem większej ilości sztuk muszą zamawiać je w Belgii oraz we Francji.

JAŁÓWKI RASY MIĘSNEJ w tysiącach zł. za sztukę
- zacielona 7 – 8
- nie zacielona 6

BYDŁO RZEŹNE ceny skupu zł/kg
- buhajki 5,06 – 5,17
- buhaje 4,54 – 4,88
- krowy 3,28 – 3,51
- jałówki 4,09- 4,22

Za buhaje w punktach skupu rolnicy dostają ponad 4 i pół złotego za kilogram. Najwyższa cena za krowy to 3 zł. i 51 groszy za kilogram.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę