Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bydło rasy mięsnej coraz bardziej popularne

8 czerwca 2004

Zainteresowanie hodowlą bydła ras mięsnych w naszym kraju bardzo wzrosło. Dziennie do Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zgłasza się po kilkanaście osób. Już w ubiegłym roku chętnych do rozpoczęcia tej produkcji było o 10-12% więcej niż w latach poprzednich. Obecnie pogłowie bydła mięsnego czystych ras w Polsce liczy blisko 24 tys. sztuk.

Tak gwałtowny wzrost zainteresowania tą hodowlą wynika przede wszystkim ze wzrostu popytu na nasze bydło wśród odbiorców z Unii Europejskiej. Tam spożycie wołowego mięsa kulinarnego wynosi obecnie 20 kg na osobę, w Polsce 4-krotnie mniej. Zdaniem ekspertów to skutek małej promocji tego towaru.

We Francji zachęca się kobiety w ciąży i sportowców do spożywania tego mięsa, często jest ono stosowane w daniach regionalnych. U nas wołowina jest wciąż traktowana jako gorszy gatunek mięsa.

Tegoroczne dotacje do bydła mięsnego wahają się od 300 do 1000 zł. Hodowcy otrzymują je z Funduszu Postępu Biologicznego. Po wstąpieniu do Unii Europejskiej ceny polskiego bydła mięsnego wzrosły nawet o połowę. Do tej pory największym odbiorcą byli Włosi, którzy wykorzystywali swoje kontyngenty unijne i to oni dyktowali cenę. Teraz coraz częściej zgłaszają się inni zagraniczni partnerzy, np. Niemcy.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę