Prognoza kosztów produkcji podstawowych gatunków owoców i warzyw w 2004 r. została wykonana dla przewidywanych cen środków produkcji i poziomu nakładów ponoszonych w gospodarstwach lepszych niż przeciętne i racjonalnie zorganizowanych. Przyjęto dwa poziomy plonów osiągane w dobrych gospodarstwach towarowych. Przewidywania kosztów produkcji opracowano przy wykorzystaniu materiałów źródłowych zebranych w gospodarstwach ogrodniczych, które prowadzą rachunkowość rolną dla potrzeb IERiGŻ.
Prognoza kosztów może być przydatna przede wszystkim w negocjacjach cen płaconych producentom w 2004 r. W przewidywanych kosztach produkcji uwzględniono wszystkie nakłady i koszty ponoszone w gospodarstwach. Są to kolejno: nakłady materiałowe, przede wszystkim nawozy mineralne, herbicydy i środki ochrony roślin, koszty pośrednie rzeczywiste, czyli eksploatacja, naprawy i konserwacje maszyn, podatki, składka na KRUS i inne obciążenia finansowe gospodarstwa oraz amortyzacja środków trwałych.
Dla negocjacji cen na podstawie prognozowanych kosztów produkcji ważne jest, że w kosztach tych uwzględniono opłatę pracy własnej na parytetowym poziomie, czyli średniej przewidywanej w 2004 r. płacy w gospodarce narodowej. Na podstawie danych GUS założono, że opłata za jedną godzinę pracy własnej w 2004 r. ukształtuje się na poziomie 8,10zł/rbh. W 2003 r. opłata ta wynosiła 7,97 zł/rbh, w 2002 r. – 7,75 zł/rbh. W kosztach produkcji nie uwzględniono oprocentowania wartości własnych środków trwałych i obrotowych zaangażowanych w produkcję. Oznacza to, że ceny owoców i warzyw płacone producentom na poziomie prognozowanych kosztów pokrywają tylko koszty produkcji łącznie z amortyzacją środków trwałych i pozwolą na opłacenie pracy własnej na średnim krajowym poziomie.
W tabelach obok prognozy kosztów produkcji przedstawiono również poziom zbiorów owoców i warzyw oraz ceny płacone za podstawowe gatunki owoców i warzyw w latach 2000–2003. Wskaźnik opłacalności przedstawiony w tabelach informuje, czy produkcja była opłacalna (wskaźnik powyżej 100 proc.), czy nieopłacalna (wskaźnik poniżej 100 proc.).
Tabela 1
Produkcja globalna owoców w Polsce w tys. ton
Wyszczególnienie |
1991–1995 średnio |
1998 |
1999 |
2000 |
2001 |
2002 |
2003(4) |
Zbiory |
2238 |
2517 |
2387 |
2246 |
3413 |
3018 |
3381 |
Owoce z drzew |
|||||||
jabłka |
1557 |
1687 |
1604 |
1450 |
2434 |
2168 |
2428 |
gruszki |
67 |
83 |
66 |
82 |
77 |
92 |
77 |
śliwki |
86 |
107 |
91 |
107 |
32 |
103 |
10 |
wiśnie |
122 |
156 |
145 |
139 |
180 |
173 |
191 |
czereśnie |
28 |
41 |
35 |
39 |
45 |
41 |
44 |
pozostałe owoce z drzew(1) |
10 |
17 |
17 |
20 |
22 |
27 |
26 |
Owoce jagodowe |
|||||||
truskawki |
204 |
150 |
178 |
171 |
242 |
153 |
131 |
maliny |
33 |
45 |
43 |
40 |
45 |
45 |
43 |
porzeczki ogółem |
180 |
175 |
153 |
147 |
175 |
157 |
192 |
w tym: czarne |
1103 |
107 |
95 |
93 |
1103 |
903 |
1203 |
czerwone |
703 |
67 |
58 |
54 |
653 |
693 |
723 |
agrest |
44 |
38 |
32 |
29 |
30 |
22 |
20 |
pozostałe owoce jagodowe(2) |
7 |
18 |
23 |
23 |
31 |
37 |
47 |
(1) – morele, brzoskwinie, orzechy włoskie
(2) – aronia, borówka wysoka i inne
(3) – szacunek IERiGŻ
(4) – „Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych” z 16.12.2003.
Źródło: „Wyniki produkcji roślinnej GUS”, Warszawa, kolejne lata.
Tabela 2
Produkcja globalna warzyw w Polsce, w tys. ton
Wyszczególnienie |
1991–1995 Średnio |
1998 |
1999 |
2000 |
2001 |
2002 |
2003(3) |
Zbiory warzyw ogółem (gruntowe i spod osłon) w tym: |
5645 |
6288 |
5645 |
5889 |
5575 |
4702 |
5091 |
Zbiory warzyw gruntowych w tym: |
5374 |
5919 |
5250 |
5520 |
5195 |
3948 |
4420 |
Kapusta |
1725 |
2020 |
1709 |
1899 |
1710 |
1189 |
1237 |
Kalafiory |
236 |
286 |
225 |
248 |
250 |
177 |
189 |
Cebula |
657 |
756 |
689 |
720 |
659 |
585 |
678 |
Marchew jadalna |
809 |
992 |
907 |
947 |
922 |
692 |
835 |
Buraki ćwikłowe |
523 |
543 |
486 |
504 |
466 |
311 |
333 |
Ogórki gruntowe |
401 |
400 |
385 |
356 |
340 |
260 |
290 |
Pomidory gruntowe |
399 |
356 |
333 |
312 |
274 |
221 |
234 |
Pozostałe warzywa gruntowe(1) |
624 |
556 |
516 |
534 |
574 |
513 |
624 |
Razem warzywa spod osłon:w tym: |
271 |
369 |
377 |
369 |
380 |
754 |
671 |
Pomidory |
159 |
231 |
231 |
227 |
235 |
393 |
372 |
Ogórki |
92 |
99 |
107 |
102 |
97 |
223 |
199 |
Pozostałe warzywa spod osłon(2) |
20 |
39 |
39 |
40 |
48 |
138 |
100 |
(1) – pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne
(2) – papryka, sałata, oberżyna, rzodkiewka i inne warzywa spod osłon
(3) – „Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych” z 16.12.2003.
Źródło: „Wyniki produkcji roślinnej GUS”, Warszawa, kolejne lata
Tabela 3
Koszty i opłacalność produkcji jabłek, wiśni i śliwek w latach 2000–2003 i prognoza kosztów produkcji w 2004 r.
Lata |
Plony handlowe |
Koszty produkcji |
Ceny płacone producentom |
Wskaźnik opłacalności produkcji |
|
t/ha |
zł/ha |
zł/kg |
w zł/kg |
||
Jabłka – deserowe i przemysłowe średnio |
|||||
2000
|
17,0 |
13 000 |
0,76 |
0,45 |
59 |
2001
|
23,0 |
14 800 |
0,64 |
0,50 |
78 |
2002
|
22,0 |
15 000 |
0,68 |
0,50 |
74 |
2003
|
23,0 |
15 200 |
0,66 |
65 |
99 |
Prognoza |
|||||
2004
|
20,0 niższe |
15 400 |
0,77 |
|
|
|
25,0 wyższe |
16 000 |
0,64 |
|
|
Wiśnie |
|||||
2000
|
7,0 |
11 500 |
1,64 |
2,00 |
122 |
2001
|
10,0 |
13 600 |
1,37 |
0,80 |
59 |
2002
|
9,0 |
13 600 |
1,51 |
1,80 |
119 |
2003
|
10,0 |
13 800 |
1,38 |
1,85 |
134 |
Prognoza |
|||||
2004
|
8,0 niższe |
13 500 |
1,69 |
|
|
|
10,0 wyższe |
14 000 |
1,40 |
|
|
Śliwki |
|||||
2000
|
8,0 |
7800 |
0,98 |
0,80 |
82 |
2001
|
12,0 |
9400 |
0,78 |
0,60 |
76 |
2002
|
10,0 |
8600 |
0,86 |
1,20 |
139 |
2003
|
12,0 |
8700 |
0,73 |
1,15 |
157 |
Prognoza |
|||||
2004
|
10,0 niższe |
8500 |
0,85 |
|
|
|
12,0 wyższe |
9000 |
0,75 |
|
|
Źródło: kalkulacje Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa – IERiGŻ
Tabela 4
Koszty i opłacalność produkcji truskawek, malin, porzeczek czarnych i porzeczek czerwonych w latach 2000-2003 i prognoza kosztów produkcji w 2004 r.
Lata |
Plony handlowe |
Koszty produkcji |
Ceny płacone producentom |
Wskaźnik opłacalności |
|||||
t/ha |
zł/ha |
zł/kg |
w zł/kg |
Produkcji |
|||||
Truskawki – do przetwórstwa |
|||||||||
2000 |
6,0 |
14 500 |
2,42 |
1,30 |
54 |
||||
2001 |
8,0 |
16 600 |
2,08 |
0,80 |
39 |
||||
2002 |
7,0 |
16 000 |
2,29 |
2,00 |
87 |
||||
2003 |
5,0 |
14 000 |
2,80 |
4,20 |
150 |
||||
Prognoza |
|||||||||
2004 |
6,0 niższe |
15 400 |
2,57 |
|
|
||||
|
8,0 wyższe |
15 800 |
1,98 |
|
|
||||
Maliny |
|||||||||
2000 |
8,0 |
19 500 |
2,44 |
2,50 |
103 |
||||
2001 |
8,0 |
20 300 |
2,53 |
2,00 |
79 |
||||
2002 |
8,0 |
20 600 |
2,53 |
2,80 |
109 |
||||
2003 |
7,0 |
20 000 |
2,86 |
2,90 |
101 |
||||
Prognoza |
|||||||||
2004 |
7,0 niższe |
20 500 |
2,93 |
|
|
||||
|
8,0 wyższe |
21 000 |
2,63 |
|
|
||||
Porzeczki czarne – zbierane kombajnem |
|||||||||
2000 |
4,0 |
8000 |
2,00 |
3,80 |
190 |
||||
2001 |
5,0 |
8300 |
1,66 |
2,00 |
120 |
||||
2002 |
4,0 |
8200 |
2,05 |
1,60 |
78 |
||||
2003 |
5,0 |
8500 |
1,70 |
1,20 |
71 |
||||
Prognoza |
|||||||||
2004 |
4,0 niższe |
8400 |
2,10 |
|
|
||||
|
6,0 wyższe |
8800 |
1,47 |
|
|
||||
Porzeczki czerwone – zbierane kombajnem |
|||||||||
2000 |
10,0 |
9500 |
0,95 |
1,35 |
142 |
||||
2001 |
12,0 |
10 000 |
0,83 |
1,30 |
157 |
||||
2002 |
12,0 |