W literaturze można spotkać się ze stwierdzeniem, że obecnie nie ma w Polsce krowy (poza rasami mięsnymi), która odpowiednio odchowana i żywiona nie byłaby w stanie wyprodukować 4000 l mleka w pełnej laktacji. Sytuacja żywieniowa w naszym kraju jest wciąż co najmniej nieodpowiednia. Około połowa pogłowia jest narażona na głód energetyczny w postaci hipoglikemii, a objawy zaburzeń przemiany związków azotowych i mineralnych oraz podkliniczne zaburzenia żwacza występują u około 30-40% badanych stad.
To częste zachwianie równowagi metabolicznej krów jest przede wszystkim wynikiem takich błędów żywieniowych jak : niedobór suchej masy, energii i składników mineralnych oraz niedobór lub nadmiar białka lub włókna w dawce pokarmowej. Żywienie krów stanowi zatem czynnik, który stosunkowo szybko wywołuje zmiany w wydajności i składzie chemicznym mleka, chociaż zależności między składem pasz, a składem mleka są bardzo złożone. Wykazano, że zmiany zawartości składników są w około 45% determinowane ilością pobranej energii i białka oraz strukturą fizyczną dawki pokarmowej.
W ostatnich latach obserwuje się wzmożone zainteresowanie wpływem żywienia
na koncentrację w mleku podstawowych jego składników, takich jak tłuszcz i białko.
Często bowiem znacznemu wzrostowi wydajności mlecznej krów towarzyszy spadek
zawartości tych składników w mleku, co świadczy o istnieniu ujemnej korelacji
między wydajnością mleka a procentową zawartością w nim tłuszczu, białka ogólnego
lub innych składników.
Uwarunkowania zawartości tłuszczu w
mleku
Większość badań dotyczących wpływu żywienia na skład mleka skupia się na
zmianach w zawartości i składzie tłuszczu.
Jest to składnik najbardziej podatny na wpływ żywienia, a ponadto w wielu krajach,
w tym również i Polsce, stanowi jedno z podstawowych kryteriów zapłaty za mleko.
Czynnikami decydującymi o zawartości tłuszczu w mleku są przede wszystkim pasze
objętościowe, ich struktura fizyczna oraz koncentracja energii w jednostce suchej
masy. Największy bezpośredni wpływ na syntezę i zawartość tłuszczu w mleku mają
powstające w procesie hydrolizy i mikrobiologicznej fermentacji węglowodanów
w żwaczu kwasy: octowy i propionowy oraz ich wzajemny stosunek ilościowy. U
krów żywionych dawką pokarmową złożoną w 2/3 z pasz objętościowych i w 1/3 z
pasz treściwych kwas octowy stanowi 60%, a propionowy 20% lotnych kwasów tłuszczowych
powstających w żwaczu.
Obniżenie ilości pasz objętościowych, przy równoczesnym wzroście udziału pasz treściwych, powoduje zwężenie proporcji obu kwasów i w konsekwencji obniżenie zawartości tłuszczu w mleku.
Duże rozdrobnienie pasz strukturalnych (poniżej 0,6cm) lub ich granulowanie również powoduje zmniejszenie ilości kwasu octowego. Duży udział treściwych (zbożowych) z małą ilością włókna surowego zwiększa wydajność mleczną, ale obniża zawartość tłuszczu w mleku nawet o 1-2%. Dla prawidłowego funkcjonowania żwacza i uniknięcia wyraźnego zmniejszenia zawartości tłuszczu w mleku niezbędne są ponadto :
Ze względu na to, że głównym czynnikiem decydującym o zawartości tłuszczu w mleku są pasze objętościowe należy :
Do pasz obniżających zawartość tłuszczu w mleku zalicza się przede wszystkim
liście buraczane, kapustę, mączkę kukurydzianą, makuch sojowy; a do zwiększających
zawartość tłuszczu : makuch słonecznikowy, lniany makowy rzepakowy, drożdże,
śruty z nasion oleistych oraz pasze bogate w skrobię takie, jak : buraki pastewne,
młode zielonki lub pasze o wysokiej zawartości błonnika.
Uwarunkowania zawartości białka w mleku
Wywołanie zmian zawartości białka w mleku pod wpływem żywienia jest znacznie
bardziej ograniczone w porównaniu do zmian zawartości tłuszczu. Należy podkreślić,
że zawartość białka w mleku nie zależy wyłącznie od poziomu białka w dawce pokarmowej
lub skarmiania pasz wysokobiałkowych, lecz głównie od równoczesnego podawania
krowom pasz wysokoenergetycznych (buraki pastewne, ziemniaki, młode zielonki,
sianokiszonki).
Główną przyczyną, niskiej zawartości białka w mleku (i obniżenia wydajności
mlecznej) są niedobory energetyczne w żywieniu krów.
Istnieje ścisła zależność między ilością pobranej strawnej substancji organicznej,
a ilością energii dla drobnoustrojów w żwaczu, której źródłem są łatwo fermentujące
węglowodany, podczas gdy tłuszcze, białka i kwasy tłuszczowe spełniają drugorzędną
rolę. Jeśli ilość strawnej substancji organicznej w dawce wynosi 6-12 kg, to
60-65% tej substancji podlega fermentacji w żwaczu i stanowi źródło energii
dla drobnoustrojów. W przeciętnych warunkach ze 100g strawnej substancji organicznej
syntetyzowane jest w żwaczu około 22g białka bakteryjnego. Koncentracja białka
surowego w suchej masie winna wynosić 13%, a energii 1 jednostkę owsianą.
Okresowy niedobór energii w dawkach pokarmowych dla krów dojnych powoduje obniżenie
wydajności mlecznej, niekorzystne zmiany w składzie mleka, prowadzi do uruchomienia
energii tkanek ciała i spadku masy ciała. Może spowodować schorzenie metaboliczne
zwane ketozą.
Wskaźnikiem prawidłowego stosunku białka do energii w dawce jest poziom mocznika w mleku. Wysoka zawartość tego składnika w mleku, przy normalnym poziomie białka w mleku świadczy o nadmiarze białka w paszy. Obniżona zawartość białka w mleku oznacza niedobór energii w dawce pokarmowej. Jeżeli zawartość białka w dawce wynosi 13% to jest ona w pełni wykorzystana a zawartość mocznika utrzymuje się w normalnych granicach 15-20 mg%.
Wraz ze wzrostem wydajności krów do ponad 20 kg mleka, ilość syntetyzowanego przez drobnoustroje białka jest niewystarczająca w stosunku do zapotrzebowania zwierząt. W tym przypadku zachodzi konieczność wprowadzenia dodatkowego białka (aminokwasy syntetyczne) o wysokiej wartości biologicznej, które nie ulegałoby rozkładowi w żwaczu.
Źródło : Fragment artykułu Ewy Kozubek pt. "Metody kształtowania wydajności i składu mleka" opublikowanego w nr 9/1998 "Częstochowskiej Gazety Rolniczej"