W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się substancjom będącym produktami przemiany materii grzybów rozwijających się w korzystnych warunkach na wszystkich niemal produktach paszowych. Noszą one nazwę mikotoksyn (mykotoksyn). Charakteryzują się one różnym stopniem toksyczności. Niektóre z nich są bardzo niebezpieczne zarówno dla zwierząt jak i dla ludzi.
Inaktywacja mykotoksyn może być prowadzona różnymi metodami. Nie wszystkie są jednakowo skuteczne. Np. zabiegi termiczne często zabijają grzyby, ale powstałe toksyny nadal pozostają aktywne. Jednym ze sposobów detoksykacji jest stosowanie dodatków chemicznych tzw. detoksykantów. Głównymi ich składnikami są glinokrzemiany. Najskuteczniejszym z nich jest jednozasadowy glinokrzemian sodowo-wapniowy. Ich działanie polega na związaniu mykotoksyn, dzięki czemu przechodzą one przez przewód pokarmowy w postaci niezmienionej i są wydalane bez szkodliwego wpływu na organizm zwierzęcia.
Przy szczególnym zagrożeniu obecnością pleśni i mykotoksyn można stosować preparaty łączące w sobie różnie działające związki np. konserwanty i detoksykanty.