Uprawa lucerny niesie ze sobą masę korzyści dla hodowców bydła mlecznego. Lucerna daje świetną paszę, jest odporna na suszę, korzystna ekonomicznie, a także poz...
W zbożach ozimych coraz bardziej popularne – a przede wszystkim racjonalnie uzasadnione – jest wykonywanie zabiegów herbicydowych już jesienią. To rozwiązanie m...
Danie o długiej historii, ostatnio trochę rzadziej pojawiające się na polskich stołach. Przyrządzane z mięsa i warzyw zalanych bulionem z dodatkiem żelatyny. Mo...
Istnieje kilka definicji dobrostanu zwierząt, jedna z nich opracowana przez Meyer’a mówi, że dobrostan to „stan charakteryzujący się zaspokojeniem wszystkich g...
W dzisiejszych czasach, kiedy zdrowy styl życia i świadomość żywieniowa odgrywają kluczową rolę w codziennym życiu, pytanie o wartość i różnice pomiędzy mlekiem...
Nowe regulacje prawne związane ze zrównoważonym rozwojem są wyzwaniem dla producentów i przetwórców mleka. Część z nich jest na początkowym etapie procedowania ...
Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową w żywieniu krów mlecznych. Każdemu producentowi mleka zależy na tym, żeby była ona szybko i łatwo trawio...
Wskaźniki Eksport sera na rynku światowym odzwierciedla rosnący popyt konsumencki na nich. W szczególności, według International Trade Center, koszt Eksport ser...
Z dniem 1 lipca 2023r. rusza dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka druga edycja ubiegłorocznej kampanii promującej spożycie mleka i przetworów mleczn...
Dobrostan zwierząt ma ogromne znaczenie nie tylko dla hodowców czy lekarzy weterynarii, ale i całego społeczeństwa. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na to ...