Do 3-4 listopada br. będą trwały kontrole rosyjskich weterynarzy w 74 zakładach przetwórstwa mleka. Zakłady te ubiegają się o uzyskanie certyfikatu umożliwiającego eksport produktów na rosyjski rynek - poinformował w czwartek PAP radca Głównego Lekarza Weterynarii dr. Jacek Leonkiewicz.
Przypomniał, że kontrole przeprowadzają 3 grupy złożone z lekarzy weterynarii i technologów przetwórstwa mleka. Każda grupa kontroluje jeden zakład w ciągu jednego dnia.
"Do tej pory nie ma żadnych negatywnych odczuć czy informacji dotyczących inspekcji. Kontrole przebiegają bardzo sprawnie, spokojnie i nie są podważane działania inspektorów w żaden sposób" - powiedział Leonkiewicz.
Leonkiewicz zaznaczył, że rosyjskim inspektorom towarzyszy w każdym zakładzie powiatowy lekarz weterynarii. Wyjaśnił, że po zakończeniu kontroli odbędzie się ich podsumowanie w Głównym Inspektoracie Weterynarii w Warszawie, ale decyzje zapadną w Moskwie.
Radca zauważył, że na kontrole weterynaryjne czeka jeszcze branża mięsa czerwonego - 50 zakładów przetwórczych, a także branża drobiowa, przetwórstwa ryb i zakłady produkujące i przetwarzające jaja - w sumie 170 zakładów. Konieczna więc będzie jeszcze trzecia tura kontroli. Dotychczas skontrolowano 75 zakładów mięsa czerwonego, a obecnie wizytowane są 74 zakłady mleczarskie.
Leonkiewicz zwrócił uwagę, że część firm wycofuje się z listy oczekujących na rosyjskie kontrole. Wiele z nich nigdy nie eksportowało do Rosji i chciały mieć certyfikat na "wszelki wypadek".
Jak poinformował radca, minister rolnictwa i główny lekarz weterynarii po zakończeniu wszystkich kontroli zamierzają przeprowadzić rozmowy w sprawie ponownej inspekcji zakładów mięsa czerwonego, które już zostały skontrolowane i nie otrzymały zgody na eksport do Rosji. Jednocześnie zaznaczył, że sprawa rekontroli nie jest przesadzona.
Leonkiewicz podkreślił, że strona rosyjska traktuje te kontrole jako kontrole uznaniowe i od Rosjan zależy, od kogo chcą importować, a od kogo nie.
Rosyjskie media doniosły w tym tygodniu, że rosyjscy weterynarze rozpoczęli ponowne kontrole w litewskich zakładach przetwórczych. Zostaną skontrolowane 44 zakłady przetwórstwa mięsnego, mlecznego i rybnego. W wyniku poprzedniej inspekcji zgodę na eksport na rosyjski rynek otrzymały 33 zakłady na 65 skontrolowanych.