W styczniu 2016 r. comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO obniżył się do 150,4 pkt. wobec notowań z grudnia ub.r. na poziomie 153,4 pkt. Potaniały wszystkie produkty z koszyka: zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier.
W styczniu 2016 r. indeks światowych cen żywności FAO obniżył się o 1,9 proc. W porównaniu ze styczniem 2015 r. ceny żywności były o 16 proc. niższe - podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.
Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. We wrześniu i październiku 2015 r. ceny nieznacznie wzrosły, a od listopada ponownie obniżają się. W całym 2015 r. średni indeks cen żywności FAO wyniósł 164 pkt. i był o 18,7 proc. niższy niż w 2014 r. i najniższy od 2010 r.
Głównymi czynnikami, które miały wpływ na spadek cen żywności w ubiegłym roku były wysoka podaż surowców przy ograniczonym popycie oraz wzrost wartości dolara amerykańskiego.
W styczniu br. potaniały wobec grudnia wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, najbardziej cukier (-4,1 proc.) i artykuły mleczarskie (-2,9 proc.), a w mniejszym stopniu również zboża (-1,7 proc.), oleje roślinne (-1,7 proc.) i mięso (-1,1 proc.).
Według FAO, ceny światowe zbóż były w styczniu br. najniższe od czerwca 2010 r., co jest spowodowane wysoką podażą pszenicy i kukurydzy na świecie, rosnącą konkurencją na rynkach eksportowych oraz utrzymywaniem się silnego kursu dolara amerykańskiego.
(PAP)