Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku drobiu

18 kwietnia 2005

Na razie niewiele, bo o 5-10 gr., ale po długiej fali spadków drgnęły wreszcie w górę ceny indyków. Ostatnie pół roku naszym hodowcom szyki psuła nie tylko bardzo mocna złotówka, ale przede wszystkim import mrożonych filetów z Brazylii.

Brazylijskie filety z piersi indyczej zalewają cały rynek Unii Europejskiej. Ich cena to niewiele ponad 2 euro za kilogram, polskie kosztują przynajmniej o pół euro więcej. Teraz mimo że produkcja w Niemczech, Francji a przede wszystkim we Włoszech wzrosła, dostawy z Brazylii zmniejszyły się i to wystarczyło aby ceny poszły w górę. Pomogło nam też lekkie umocnienie się euro.

Jak mówią w zakładach naszym atutem w walce z brazylijskim mięsem jest to, że sprowadzane z Polski filety są świeże, a brazylijskie mrożone. A klienci głównie na grilla poszukują tylko świeżego mięsa. Ceny skupu żywca drobiowego są niskie, ale hodowców ratują jeszcze znacznie tańsze niż przed rokiem pasze. Również w zakładach rosną ceny zbytu filetów. Z indyka kosztują około 11 zł, z kurczaka przynajmniej o złotówkę więcej.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę