Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso drobiowe w hipermarketach nie zachwyca

5 lutego 2003

Jakość mięsa sprzedawanego w hipermarketach pozostawia wiele do życzenia. Produkty nie zawsze odpowiadają normom, są źle oznakowane. Bywa, że zamiast mięsa jest w nich w większości skrobia czy galareta – wynika ze wspólnej kontroli NIK i Inspekcji Handlowej. 

Najwyższa Izba Kontroli przeprowadziła kontrolę dotyczącą działań administracji rządowej w zakresie nadzoru nad produkcją i obrotem produktami drobiarskimi. Skontrolowała między innymi inspekcje weterynaryjne i sanitarne, celne ,11 zakładów drobiarskich oraz jedną chłodnię. Inspekcja Handlowa skontrolowała 13 supermarketów ze stoiskami lub z działami drobiarskimi. Kontrolą objęto lata 2000-2001 i pierwszy kwartał 2002 roku. 

Kontrola NIK wykazała małą skuteczność nadzoru nad jakością sprzedawanych artykułów drobiarskich sprawowanego przez organa weterynaryjne i sanitarne, a także przez kontrolę wewnętrzną tych jednostek. Bez zgody inspekcji sanitarnej i weterynaryjnej prowadzono sprzedaż lub produkcję artykułów mięsnych. Sprzedawano towary nie zawsze odpowiadające obowiązującym normom, źle oznakowane, o zaniżonych cenach.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę