Znaczący wzrost przemysłowej produkcji mięsa drobiowego
W 2000 r. utrzymała się trwająca od 1993 r. wzrostowa tendencja w przemysłowej
produkcji mięsa drobiowego. Szacuje się, że w tym roku zakłady przemysłowe
wytworzą 590 tys.4 ton tuszek (waga mięsa), tj. o ok. 9% więcej niż,
rok wcześniej. Wzrost produkcji wiązał się m.in. z poprawą koniunktury na
rynku drobiarskim, silnie powiązanym z rynkiem wieprzowiny. Malejąca w tym
roku produkcja mięsa wieprzowego wywołała efekt przeniesienia części popytu
na drób. Szczególnie silnie zjawisko to zaczęło się od czerwca bieżącego
roku.
Ilość przetworów wyprodukowanych w 2000 r. wyniesie, według wstępnych
szacunków, ok. 150 tys. ton; będzie więc o 3% przewyższać produkcję ubiegłoroczną.
Po gwałtownym spadku (o 27%) produkcji przetworów w 1999 r." wskutek załamania
się rynków wschodnich, obecny poziom produkcji w głównej mierze wyznaczony
jest przez chłonność rynku krajowego. Duża różnica w dynamice wzrostu
produkcji mięsa i przetworów drobiowych wiąże się z silnym nasyceniem rynku względnie drogimi przetworami. Znaczny wzrost cen mięsa
drobiowego w bieżącym roku spowodował ponadto podrożenie surowca dla przetwórstwa.
4 Wielkość przemysłowej produkcji mięsa drobiowego nie znajduje pokrycia w produkcji krajowego żywca ani też w rejestrowanym imporcie żywca i mięsa drobiowego. Według opinii autorów domniemywać można, że wynika to z faktu nielegalnego importu mięsa drobiowego.
Utrzymuje się dotychczasowa struktura rodzajowa produkcji mięsa i
przetworów
W strukturze rodzajowej przemysłowej produkcji mięsa drobiowego bez zmian
w stosunku co roku poprzedniego pozostał udział mięsa indyczego - ok. 19%. O połowę zmniejszył się
natomiast udział mięsa gęsi - do ok. 2%. W produkcji przetworów nadal
dominują wędliny drobiowe, choć w minionych czterech latach dynamika
przyrostu ich produkcji była znacznie niższa niż konserw oraz wyrobów wędliniarskich.
Rys. 1
Produkcja tuszek i przetworów
*prognoza
Rys. 2
Tempo zmian poziomu produkcji mięsa drobiowego i przetworów
(rok poprzedni = 100)
Tabela 1
Przemysłowa produkcja mięsa drobiowego i przetworów (w tys. ton)
Wyszczególnienie | 1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000** |
Tuszki drobiowe | 201,2 | 196,9 | 198,7 | 186,6 | 247,3 | 276,0 | 342,0 | 418,0 | 478,0 | 540,0 | 590,0 |
Przetwory: wędliny drobiowe konserwy |
31,7 17,5 7,8 |
53,4 32,3 7,8 |
63,3 36,8 12,7 |
59,7 37,8 11,3 |
75,4 47,3 10,5 |
94,7 66,4 16,2 |
111,0 82,0 25,0 |
174,0 120,0 36,0 |
199,0 128,0 40,0 |
145,0* 93,0 41,0 |
150,0 96,0 42,0 |
* Szacunki własne
** Prognoza
Dalszy wzrost poziomu uprzemysłowienia produkcji drobiarskiej
Podobnie jak w latach poprzednich, w 2000 r. powiększył się poziom
uprzemysłowienia produkcji drobiarskiej. Dekoniunktura na rynku drobiu w roku
1999 i zaostrzenie wymogów sanitarnych i weterynaryjnych przyczyniły się do
upadku wielu drobnych ubojni i przetwórni drobiu oraz do spadku ubojów z chowu
przyzagrodowego. Produkcja mięsa drobiowego pochodząca z sektora przemysłowego
wyniosła ponad 95% krajowych ubojów na cele handlowe. Uprzemysłowienie przetwórstwa
osiągnęło natomiast poziom 98-99%.
Nadal 29 firm posiada uprawnienia eksportu do UE
Wśród firm drobiarskich wyodrębnić można grupy zakładów z punktu
widzenia ich przystosowania do przepisów sanitarno-weterynaryjnych oraz jakościowych
Unii Europejskiej. Główny Inspektorat Weterynarii firmy te dzieli na trzy
grupy: typu A - spełniające wymogi unijne, typu B l - w których niezbędne są
przystosowawcze nakłady inwestycyjne, typu B 2 - firmy całkowicie odbiegające
od standardów Unii Europejskiej. Wśród firm przemysłowych unijne wymogi w pełni spełnia 29 przedsiębiorstw. Są to równocześnie
zakłady posiadające uprawnienia eksportowe do Unii Europejskiej. Zakres tych uprawnień wg stanu na
dzień 3 września 2000 r. był następujący:
Uprawnienia do eksportu mięsa gęsiego w 2000 r. posiadało 17 firm, kurcząt 18 firm, indyków 7 firm oraz kaczek 2 firmy. Od ok. pół roku grupa przedsiębiorstw o uprawnieniach eksportowych nie powiększa się. Duże zmiany natomiast zachodzą w grupie B. Jak wynika z analiz prowadzonych w Głównym inspektoracie Weterynarii zakłady typu B 2 dominują wśród firm lokalnych, tj. wytwarzających do 3 ton mięsa drobiowego i do 7,5 ton przetworów tygodniowo. Coraz więcej firm ponosi duże nakłady inwestycyjne, dzięki czemu przekwalifikowywane są z grupy B 2 do B l.
Niewielką poprawa wyników finansowych przedsiębiorstw
W pierwszej połowie 2000 r. poprawiła się przeciętna sytuacja finansowa firm
drobiarskich5, choć nadal pozostaje ona bardzo niezadowalająca. Branża
drobiarska w dalszym ciągu ponosi straty. Uległy one jednak zmniejszeniu w
stosunku do pierwszego półrocza 1999 r. Po kryzysie związanym z załamaniem
się eksportu na wschód w latach 1998-99, stopniowo zwiększa się dynamika
sprzedaży. Wartość przychodów ze sprzedaży w firmach zatrudniających ponad
50 pracowników wzrosła realnie o 10%. W związku ze zmniejszającą się podażą
mięsa czerwonego, a tym samym rosnącym popytem na drób na rynku krajowym, część
firm zaczęła odrabiać straty. Udział ponoszonych przez branżę strat w
przychodach ze sprzedaży zmniejszył się z -2,1 w pierwszej połowie 1999 r.
do -1,4% w analogicznym okresie roku 2000. Po uwzględnieniu obciążeń
podatkowych, rentowność netto wyniosła w pierwszej połowie 2000 r. -1,7%.
Rok wcześniej była ona o 0.6 punktu procentowego niższa. Zwiększyła się
ilość przedsiębiorstw osiągających zysk netto ze sprzedaży w ogólnej
liczbie firm drobiarskich. W pierwszej połowie bieżącego roku ich udział wzrósł
z 54% do 67% łącznej liczby firm. Relacja przychodów ze sprzedaży przedsiębiorstw
osiągających zysk netto do przychodów ze sprzedaży ogółem zwiększyła się
z 44% do 65%.
Pomimo niewielkiej poprawy, wskaźniki te informują o przeciętnie niskiej
efektywności produkcji drobiarskiej względem innych kierunków przetwórstwa
spożywczego. Od stycznia do czerwca 2000 roku średnia rentowność netto w
przemyśle spożywczym wyniosła 0,9%. tj. o 1,6 punktu procentowego więcej niż
w drobiarstwie. Zbliżone do branży drobiarskiej wyniki osiągnęło przetwórstwo
mięsa, którego rentowność w latach poprzednich kształtowała się na
znacznie wyższym niż w drobiarstwie poziomie.
5 Analiza obejmuje przedsiębiorstwa o zatrudnieniu powyżej 50 pracowników stałych.
Tabela 2
Wyniki finansowe przedsiębiorstw drobiarskich o zatrudnieniu powyżej 50 osób
Wyszczególnienie | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999* | I półr. 1999 | I półr. 2000** |
Rentowność sprzedaży brutto w %
Rentowność sprzedaży nettow % Współczynnik płynności bieżącej *** Akumulacja środków własnych (cashflow) w % |
1,3
|
1,4
|
0,8
|
-0,8
|
-1,3
|
-2,1
|
-1,4
|
* O zatrudnieniu powyżej 5 osób.
** Dane nieostateczne.
*** Stosunek sumy aktywów bieżących do sumy pasywów bieżących.
Tabela 3
Wybrane wskaźniki finansowe drobiarskich spółek publicznych
Wyszczególnienie | DROSED | EKODROB | INDYKPOL | Spółki publiczne przemysłu spożywczego ogółem | ||||
01-06 1999 |
01-06 2000 |
01-06 1999 |
01-06 2000 |
01-06 1999 |
01-06 2000 |
01-06 1999 |
01-06 2000 |
|
Rentowność sprzedaży brutto w %
Rentowność sprzedaży netto w % Współczynnik płynności bieżącej Stopa zadłużenia* w % |
13,3
|
16,5
1,16
|
7,0
-6,5
|
-1,9
-21,2
|
11,3
|
16,0
|
17,7
|
3,1
|
* Zobowiązania długo- i krótkoterminowe w relacji do kapitału własnego.
Źródło: Raporty o spółkach giełdowych "Rzeczpospolita"Nadal brak płynności finansowej w branży drobiarskiej
W ciągu minionego roku pogorszyła się płynność bieżąca środków
finansowych branży. Relacja bieżących aktywów do pasywów firm zmniejszyła
się z 0,99 w czerwcu 1999 roku do 0,88 w rok później. Należące do najmniej
zadłużonych wśród firm przetwórstwa spożywczego, przedsiębiorstwa
drobiarskie zaciągają coraz więcej zobowiązań krótko- i długoterminowych.
Pomimo odzyskania przez branżę zdolności do akumulacji środków własnych
(wskaźnik cash flow = 0,4% w I półroczu 2000 roku), własne środki finansowe
firm są zbyt małe w stosunku do potrzeb inwestycyjnych. Rosnące zadłużenie
wiąże się z koniecznością poniesienia przez wiele firm dużych nakładów
przystosowawczych do wymogów sanitarno -weterynaryjnych Unii Europejskiej. Od
kilku lat stopa inwestycji (wartość nakładów inwestycyjnych w stosunku do
amortyzacji) w przemyśle drobiarskim należy do najwyższych w przetwórstwie
spożywczym. W 1999 roku wyniosła ona 2.3%, podczas gdy w całym przemyśle 1,7%. Można sadzić, iż wraz z poprawą koniunktury na rynku drobiarskim w br.
średnia stopa inwestowania wzrosła w stosunku do roku poprzedniego.
Rys. 3
Zapasy tuszek drobiowych u producentów
Spadek poziomu zapasów u producentów
Wzrost krajowego popytu na drób przyczynił się do zmniejszenia zapasów u
producentów. Tym samym zmieniła się struktura majątku obrotowego firm. W
strukturze tej udział zapasów w aktywach w l półroczu 2000 roku obniży! się
do 26% z 39% w analogicznym okresie poprzedniego roku. Zmniejszenie zapasów wpłynęło
na obniżenie kosztów własnych firm. Równocześnie jednak nadal problemem
branży pozostaje brak kapitału.
Pogłębia się zróżnicowanie sytuacji ekonomiczno -finansowej firm
Coraz bardziej pogłębia się, trwający od kilku lat proces różnicowania
się kondycji finansowej firm. Z powodu dużej polaryzacji, analiza średnich
wyników finansowych branży drobiarskiej w coraz mniejszym stopniu
odzwierciedla rzeczywistą sytuację poszczególnych jednostek produkcyjnych.
Przykładem może być analiza wyników drobiarskich spółek giełdowych, które
wykazują ogromne zróżnicowanie. Rentowność sprzedaży netto waha się od
wyjątkowo dobrej w przemyśle zarówno drobiarskim, jak i spożywczym ogółem,
tj. 2.0% do wyjątkowo niskiej -21.2%. Podobne zróżnicowanie wykazują pozostałe
wskaźniki ekonomiczne. Oznacza to, iż nawet w tak trudnym dla drobiarstwa
okresie lala 1998-1999, część firm zdołała ugruntować swą pozycję rynkową
oraz wygospodarowywać zyski.
Należy oczekiwać, iż wyniki finansowe firm drobiarskich w całym roku 2000 będą
znacznie wyższe niż w l połowie roku. Świadczy o tym rosnąca dynamika
sprzedaży i poprawiająca się koniunktura na rynku drobiarskim. Pomimo to
wiele słabych firm nie zdoła odrobić zaległości finansowych z lat
poprzednich, co jeszcze silniej pogłębi zróżnicowanie kondycji finansowo -
ekonomicznej firm. Postępować będą więc bankructwa głównie małych firm
przetwórczych oraz przekształcenia własnościowe słabych firm o dużym
potencjale produkcyjnym.