europejskie forum rolników 2025

Doniesienia z drobiarskiego rynku 

21 listopada 2002

O opłacalność produkcji hodowcy drobiu walczą już od maja zeszłego roku. Ale na razie z marnym skutkiem. Ceny skupu w cały kraju są bardzo zbliżone. 

Małe ubojnie za kilogram żywca płacą około 2,20 zł, maksymalnie 2,30 zł. Tam gdzie hodowcy mają podpisane umowy kontraktacyjne ceny dochodzą do 2,60 zł, ale tylko za największe brojlery. Mimo to produkcja drobiu rośnie, bo rośnie także popyt. Statystycznie każdy z nas zjada około 18 kg drobiu rocznie. Kurczaki to teraz najtańsze mięso na rynku. Ale tempo wzrostu produkcji niedługo już osłabnie. Do odchowu trafia teraz o kilkanaście procent mniej piskląt niż przed rokiem. Eksperci nie robią większych nadziej drobiarzom, ich zdaniem niskich cen możemy spodziewać się jeszcze przez cały przyszły rok.

Coraz lepiej mają się za to producenci jaj. Jaja cały czas drożeją i zdaniem hodowców do świąt ceny wzrosną jeszcze o 3-4 grosze za sztukę.


POWIĄZANE

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę