Według brazylijskiej grupy niezależnych analityków rynkowych Safrase Mercado, bardzo dobre wyniki osiągnięte przez sektor drobiu w 2004 roku (wzrost produkcji o 9,2%), wiążące się również z większą opłacalnością produkcji (szczególnie w drugim półroczu, kiedy spadły ceny kukurydzy i soi), zdeterminują trendy na rynku w najbliższych miesiącach. Eksperci uważają, że produkcja mięsa brojlerów w 2005 roku może ukształtować się na poziomie 8,65 mln ton i wzrosnąć w porównaniu do mijającego właśnie roku o 3,6%.
Prognozuje się, że eksport wyniesie w tym okresie 2,4 mln ton wobec 2,38 mln ton w 2004 roku (+24% wobec 2003 roku). Nowy rekord Brazylia będzie mogła prawdopodobnie zanotować również w zakresie spożycia mięsa drobiowego na osobę, które może wzrosnąć do 34 kg w porównaniu do 32,9 kg w 2004 roku i 32 kg w 2003 roku.
W raporcie analitycy podkreślają dużą rolę konsumpcji przy znacznym potencjale produkcyjnym. W Brazylii rynek drobiu w 2004 roku był najsilniejszy spośród trzech głównych segmentów produkcji mięsa. Ogromnym sukcesem sektora był przede wszystkim zwiększony eksport, który pomógł wyeliminować nadwyżki, dzięki czemu uniknięto dużego spadku cen na rodzimym rynku.