Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dla hodowców strusi nadeszły lepsze czasy

14 marca 2005
Dla polskich hodowców strusi znowu nadeszły lepsze czasy, a wszystko z powodu panującej w południowej Afryce ptasiej grypy. W Unii Europejskiej jest bardzo duże zapotrzebowanie na strusie mięso. A ponieważ przedłużono zakaz sprowadzania tego towaru z Afryki do końca czerwca - to nasi przedsiębiorcy mogą z powodzeniem eksportować mięso na zachód. Największe zainteresowanie jest w Belgii.

Ilość eksportowanego schłodzonego mięsa strusiego wzrosła od jesieni ponad dwukrotnie. Największe krajowe firmy wysyłały wtedy na zachód około 40% ubitych strusi, teraz jest to około 90%-szacuje Wojciech Włodarczyk -wiceprezes Polskiego Związku Hodowców Strusi. Kilogram żywca I klasy kosztuje teraz w skupie około 8 zł. Ocenia się, że w Polsce jest obecnie około 1000 strusich ferm.

Ceny piskląt od 1999 roku zaczęły gwałtownie spadać. Teraz są nawet sześciokrotnie niższe. Za jedno pisklę hodowcy płacą od 200 do 250 zł. W ciągu czterech lat cena reproduktorów strusich spadła aż siedmiokrotnie. Teraz za sztukę rolnicy płacą tysiąc złotych.

POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę