Spadają także ceny drobiu. Dla handlujących tym mięsem to najgorszy sezon od wielu lat. W ciągu kilku dni ceny kurczaków spadły o 20 – 30 groszy za kilogram. Teraz tuszki można już kupić po 4 złote 60 groszy. Za to nadal bardzo drogie są świeże filety. Kilogram kosztuje około 14 złotych. To zbyt wysoka cena, nie do zaakceptowania przez krajowych przetwórców. Spory jest natomiast eksport tego towaru do krajów Europy Zachodniej. Jedyne co jest poszukiwane na naszym rynku to kury, szczególnie rosołowe.
MIĘSO Z INDYKóW zł/kg
filet świeży 13,9
udziec bez kości 8,5
podudzie mrożone 4,8
skrzydła 4,5 – 6,0
Tymczasem mięso z indyków jest nadal w tak wysokich cenach, że poza filetami z piersi trudno cokolwiek sprzedać. – komentuje Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel z Łodzi.