Od 1 stycznia 2006 roku obowiązuje na Ukrainie licencjonowanie importu mięsa i żywych zwierząt - poinformował w czwartek ukraiński portal korrespondet net. Według portalu, rząd wydał rozporządzenie o licencjonowaniu przywozu wieprzowiny, wołowiny oraz bydła i trzody chlewnej w związku z trudną sytuacją na ukraińskim rynku mięsa.
Ukraińscy rolnicy zwrócili się w listopadzie 2005 r. z prośbą do ukraińskiego rządu o ochronę rodzimych producentów argumentując, że duży import mięsa naraża producentów tego surowca na straty.
W listopadzie 2005 r. były minister polityki agrarnej Ukrainy oskarżył szefa służb weterynaryjnych o nielegalne wydanie pozwoleń na import z Polski 1 mln żywych świń.
Ukraiński minister wskazał, że przyczyną nadmiaru mięsa na rynku jest duży import. Według niego, od początku roku do listopada 2005 r. na Ukrainę wwieziono z Polski ok. 120 tys. sztuk trzody.
W połowie listopada 2005 r. ukraińskie służby weterynaryjne poprosiły Polskę o czasowe wstrzymanie eksportu świń w związku ze zmianą świadectw weterynaryjnych. Eksport został wznowiony od 25 listopada br.
Podczas czwartkowego posiedzenia komisji rolnictwa, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Janusz Związek poinformował posłów, że eksport świń na Ukrainę jest kontynuowany, choć jest on mniejszy niż w poprzednich miesiącach. Według polskich danych, do połowy listopada na Ukrainę wywieziono 93 tys. sztuk świń.