W bieżącym roku dynamicznie rośnie eksport wieprzowiny z Polski. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku eksport wieprzowiny świeżej, chłodzonej i mrożonej wyniósł 144,5 tys. t, czyli o 45 proc. więcej niż w analogicznym okresie w ubiegłym roku.
W tym samym czasie wartość eksportu wyrażona w euro wzrosła o 35 proc. do 243 mln EUR. Oznacza to, że przeciętna cena jest w tym roku niższa niż w ubiegłym, co wynika z umocnienia się złotego, większej podaży wieprzowiny w kraju, ale także prawdopodobnie ze wzrostu znaczenia tańszych elementów w sprzedaży za granicę.
W bieżącym roku szczególnie dwa kraje napędzają wzrost eksportu wieprzowiny z Polski. Są to Białoruś i Węgry. W przypadku pierwszego kraju sprzedaż wzrosła z 2,4 tys. t notowanych w okresie I-VIII 2009 r. do 21,2 tys. t zarejestrowanych dotychczas w tym roku. Natomiast sprzedaż na Węgry w porównywalnym okresie urosła dziewięciokrotnie do 12,5 tys. ton. Obecnie kraje te zajmują pierwsze i trzecie miejsce pod względem zakupionej w Polsce wieprzowiny, podczas gdy w ubiegłym roku zajmowały miejsca na początku drugiej dziesiątki.
Drugim pod względem ilości importerem polskiej wieprzowiny jest Ukraina, z łącznym wolumenem wynoszącym 19,2 tys. ton. Jednak w przypadku tego kraju eksport zanotował w stosunku do ubiegłego roku duży, 24-procentowy spadek.
Duży regres zanotowano również w przypadku eksportu do Niemiec oraz Wielkiej Brytanii. Wywóz do naszego zachodniego sąsiada spadł o 5 proc. i kraj ten przesunął się z trzeciej na szóstą pozycję. Jeszcze bardziej, bo aż o 37 proc., obniżył się eksport na wyspy.
Wzrost eksportu wieprzowiny z Polski jest odzwierciedleniem rosnącej krajowej produkcji, spadających cen oraz wciąż konkurencyjnego kursu złotego np. względem euro powodującego, że cena naszego towaru jest stosunkowo atrakcyjna.