Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Najlepszy Wyrób Okazjonalny Wielkanoc 2003

11 marca 2003

Po raz trzeci już poszukiwano najlepszego wielkanocnego wyrobu mięsno-wędliniarskiego. Konkurs ogłosiła redakcja miesięcznika "Rzeźnik" dla firm masarskich z całego kraju.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszego producenta wędlin, spośród wytwórców przetworów mięsnych, produkujących wyroby z przestrzeganiem zasad technologii. Wyroby oceniane były z podziałem na następujące grupy asortymentowe:
- szynka gotowana (wędzonka, przetwór mięsny bez osłonki lub w osłonce, o zachowanej lub częściowo zachowanej strukturze tkankowej, wyprodukowany z jednego lub kilku kawałków części anatomicznej szynki, peklowany lub solony, wędzony lub nie wędzony, parzony),
- szynka surowa (wędzonka zgodna z powyższą definicją, surowa),
- szynka pieczona (wędzonka zgodna z powyższą definicją, pieczona),
- wyrób z mięsa drobiowego (wędlina, w której mięso drobiowe stanowi ponad 50% wsadu mięsno-
tłuszczowego),
- wyrób okazjonalny (wędlina dowolnej grupy asortymentowej, wytwarzana szczególnie z okazji Wielkiej Nocy, o zasięgu ogólnokrajowym lub regionalnym).

Jurorami byli pracownicy Instytutu Technologii Mięsa Akademii Rolniczej w Poznaniu oraz doświadczeni producenci wędlin, członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Komisja pod przewodnictwem prof. dra hab. Włodzimierza Dolaty oceniała poprawność technologiczną produkcji wyrobów, według trzech kryteriów: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju oraz smakowitość ("ocena doustna").

Konkurs miał charakter ogólnopolski a zwycięzcom wręczono dyplom, statuetkę oraz nagrody rzeczowe. Wszystkim nagrodzonym wyrobom przysługuje też pakiet promocyjny, który pomoże w ich promocji w okresie przedświątecznym.

Wyniki konkursu :

W klasyfikacji ogólnej
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZM Wiesław Leśniak, Nowy Sącz
2. ZM JANDAR, Woźniki
3. ZMP Dworeccy, Chojno

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3. LUXOR, Łódź

W klasyfikacji wg asortymentów
I. Okazjonalny (wielkanocny) Wyrób Specjalny
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZM Wiesław Leśnik, Nowy Sącz
2. ZM JANDAR, Woźniki
3. ZPM MATTHIAS, Modliborzyce

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. PM Bogdan Szopa, Siewierz
3. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska

II. Wyrób z mięsa drobiowego
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZPM Błachut, Żywiec
2. ZM Sobkowiak, Siedlec
3. ZW Andrzej Stania, Świerklaniec

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. LUXOR, Łódź
2. ZPM PRESTO, Kozy
3. Jo-L, Śrem

III. Szynka pieczona
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Andrzej Bystry, Swarzędz
2. ZPM Tarczyński, Trzebnica
3. ZPM Błachut, Żywiec

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. PM Bogdan Szopa, Siewierz
3. ZPM PRESTO, Kozy

IV. Szynka gotowana
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZMP Dworeccy, Chojno
2. RW J i S Maryniak, Rychtal
3. WiR, Łopuszno

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3. ZM Herbert Suchanek, Pyskowice

V. Szynka surowa
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZM Sobkowiak, Siedlec
2. ZPM Tarczyński, Trzebnica
3. ZPM Biegun, Jaraczewo

B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. Jo-L, Śrem
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3. ZW Marian Płaszczyk, Knurów

Ponad to Specjalnymi Wyróżnieniami zostali uhonorowani
" ZW Andrzej Stania, Świerklaniec za Polędwica Surowa
" Rzeźnictwo Grzegorz Zyguła, Siedlec za Łopatka z przyprawami
" TAURUS, Pilzno za Golonka po bawarsku
" Balcerzak i spółka, Sława za Kiełbasa bolońska
" ZM SMOLAREK, Milicz za Ogonówka starowiejska
" ZM SPYRKA, Podobin za Pasztet francuski
" ZPM Edmund Barczyk, Wolbrom za Szynka wiejska
" ZM ZAGŁĘBIE, Sosnowiec za Szynka Sobieski


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę