Po raz trzeci już poszukiwano najlepszego wielkanocnego wyrobu mięsno-wędliniarskiego. Konkurs ogłosiła redakcja miesięcznika "Rzeźnik" dla firm masarskich z całego kraju.
Celem konkursu było wyłonienie najlepszego producenta wędlin, spośród
wytwórców przetworów mięsnych, produkujących wyroby z przestrzeganiem zasad
technologii. Wyroby oceniane były z podziałem na następujące grupy
asortymentowe:
- szynka gotowana
(wędzonka, przetwór mięsny bez osłonki lub w osłonce, o zachowanej lub częściowo
zachowanej strukturze tkankowej, wyprodukowany z jednego lub kilku kawałków
części anatomicznej szynki,
peklowany lub solony, wędzony lub nie wędzony, parzony),
- szynka surowa
(wędzonka zgodna z powyższą definicją, surowa),
- szynka pieczona (wędzonka
zgodna z powyższą definicją, pieczona),
- wyrób z mięsa drobiowego (wędlina,
w której mięso drobiowe stanowi ponad 50% wsadu mięsno-
tłuszczowego),
- wyrób okazjonalny
(wędlina dowolnej grupy asortymentowej, wytwarzana szczególnie z okazji Wielkiej Nocy, o zasięgu ogólnokrajowym lub regionalnym).
Jurorami byli pracownicy Instytutu Technologii Mięsa Akademii Rolniczej w Poznaniu oraz doświadczeni producenci wędlin, członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Komisja pod przewodnictwem prof. dra hab. Włodzimierza Dolaty oceniała poprawność technologiczną produkcji wyrobów, według trzech kryteriów: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju oraz smakowitość ("ocena doustna").
Konkurs miał charakter ogólnopolski a zwycięzcom wręczono dyplom, statuetkę oraz nagrody rzeczowe. Wszystkim nagrodzonym wyrobom przysługuje też pakiet promocyjny, który pomoże w ich promocji w okresie przedświątecznym.
Wyniki konkursu :
W klasyfikacji ogólnej
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton
tygodniowo
1. ZM Wiesław Leśniak, Nowy Sącz
2. ZM JANDAR, Woźniki
3.
ZMP Dworeccy, Chojno
B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i
Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3.
LUXOR, Łódź
W klasyfikacji wg asortymentów
I. Okazjonalny (wielkanocny) Wyrób
Specjalny
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1. ZM Wiesław
Leśnik, Nowy Sącz
2. ZM JANDAR, Woźniki
3. ZPM MATTHIAS, Modliborzyce
B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i
Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. PM Bogdan Szopa, Siewierz
3. ZRW
Bronisław Mączyński, Plewiska
II. Wyrób z mięsa drobiowego
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton
tygodniowo
1. ZPM Błachut, Żywiec
2. ZM Sobkowiak, Siedlec
3. ZW Andrzej Stania, Świerklaniec
B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. LUXOR, Łódź
2. ZPM
PRESTO, Kozy
3. Jo-L, Śrem
III. Szynka pieczona
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton
tygodniowo
1. RW Andrzej Bystry, Swarzędz
2. ZPM Tarczyński,
Trzebnica
3. ZPM Błachut, Żywiec
B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i
Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. PM Bogdan Szopa, Siewierz
3. ZPM
PRESTO, Kozy
IV. Szynka gotowana
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton
tygodniowo
1. ZMP Dworeccy, Chojno
2. RW J i S Maryniak, Rychtal
3.
WiR, Łopuszno
B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. RW Ryszard i
Kazimiera Mroczek, Tarnów Opolski
2. ZRW Bronisław Mączyński, Plewiska
3.
ZM Herbert Suchanek, Pyskowice
V. Szynka surowa
A. Zakłady o produkcji powyżej 7,5 ton tygodniowo
1.
ZM Sobkowiak, Siedlec
2. ZPM Tarczyński, Trzebnica
3. ZPM Biegun,
Jaraczewo
B. Zakłady o produkcji poniżej 7,5 ton tygodniowo
1. Jo-L, Śrem
2. ZRW
Bronisław Mączyński, Plewiska
3. ZW Marian Płaszczyk, Knurów
Ponad to Specjalnymi Wyróżnieniami zostali uhonorowani
" ZW Andrzej
Stania, Świerklaniec za Polędwica Surowa
" Rzeźnictwo Grzegorz Zyguła,
Siedlec za Łopatka z przyprawami
" TAURUS, Pilzno za Golonka po bawarsku
"
Balcerzak i spółka, Sława za Kiełbasa bolońska
" ZM SMOLAREK, Milicz za
Ogonówka starowiejska
" ZM SPYRKA, Podobin za Pasztet francuski
" ZPM
Edmund Barczyk, Wolbrom za Szynka wiejska
" ZM ZAGŁĘBIE, Sosnowiec za Szynka
Sobieski