Uprzejmie informujemy, że w dniu 23 stycznia 2009 r. zostały wprowadzone stawki refundacji zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 57/2009 z dnia 22 stycznia 2009 r. ustalającym refundacje wywozowe w odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych.
Kody nomenklatury i aktualne stawki refundacji wywozowych
Przedsiębiorca zamierzający uczestniczyć w w/w mechanizmie zobowiązany jest:
* zarejestrować się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR,
* do wniosku o pozwolenie:
o złożyć w ARR wymaganą kwotę zabezpieczenia,
o uiścić opłatę skarbową w wysokości 82 zł.
Ponadto informujemy, że przyjęto również rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczące wysokości stawek refundacji wywozowych do przetworów mlecznych ustalanych w ramach procedury przetargowej dla:
* naturalnego masła w blokach o masie netto co najmniej 20 kg, objętego kodem produktu ex 0405 10 19 97000 - 50,00 EUR/100 kg,
* bezwodnego tłuszczu mlecznego w pojemnikach o masie netto co najmniej 20 kg, objętego kodem produktu ex 0405 90 10 9000 - 58,00 EUR/100 kg,
* odtłuszczonego mleka w proszku w workach o masie netto co najmniej 25 kg i zawierającego wagowo nie więcej niż 0,5% domieszek, objętego kodem produktu ex 0402 10 19 9000 - 20,00 EUR/100 kg,
przeznaczonych do wywozu do miejsc przeznaczenia określonych w art. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 619/2008 z dnia 27 czerwca 2008 r. otwierającego stały przetarg na refundacje wywozowe dotyczące niektórych przetworów mlecznych (Dz. Urz. UE L 168 z 28.6.2008, str. 20).
8216862
1