Perspektywa bliskiej integracji Polski z Krajami Unii Europejskiej zwiększa zainteresowanie rolnictwem i jego funkcjonowaniem na wspólnym rynku europejskim. Zadaniem przetwórstwa rolno-spożywczego jest produkcja żywności o wysokiej jakości całkowicie bezpiecznej dla zdrowia konsumenta.
Zapewnienie właściwych parametrów bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości przy produkcji żywności możliwe jest jedynie przy zachowaniu właściwego poziomu higieny produkcji i stosowania odpowiednich systemów zapewnienia jakości.
Wydział Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego wspólnie z firmą konsultingową podjął inicjatywę organizowania na terenie województwa dolnośląskiego szkoleń informacyjnych nt. obligatoryjnych systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym z zakresu GMP - Dobra Praktyka Produkcyjna, GHP - Dobra Praktyka Higieniczna, HACCP - Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli. Od stycznia do czerwca 2003r. przeprowadzono 12 szkoleń w 10 powiatach, w których udział wzięło 334 osoby reprezentujące różne zakłady sektora rolno-spożywczego. W najbliższym czasie na terenie Dolnego Śląska planowane jest przeprowadzenie kolejnych 8 szkoleń w 9 powiatach na temat w/w systemów oraz problemów związanych z wdrożeniem ich w zakładach przetwórczych.
Szczegółowe informacje na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego www.umwd.pl/brow