Agencja Rynku Rolnego rozpocznie ponowne wydawanie decyzji dla dostawców hurtowych mleka. Chodzi o redukcję zawartości tłuszczu. Sprawa dotyczy ponad 290 tys. producentów mleka.
W wyniku negocjacji przedakcesyjnych, oprócz przyznanego nam limitu produkcji mleka, określono też tzw. referencyjną zawartość tłuszczu w mleku. Nie może ona przekroczyć 39 gramów na kilogram.
Po dokonaniu podsumowania roku kwotowego 2005/2006 oraz po wprowadzeniu do systemu informatycznego ARR rocznych danych od podmiotów skupujących stwierdzono, że nastąpiło przekroczenie krajowej normy zawartości tłuszczu. Średnia ważona zawartość tłuszczu w indywidualnych decyzjach przyznanych rolnikom wyniosła w tym czasie 39,18 g/kg.
Państwa członkowskie UE są zobowiązane zaniżyć producentom mleka zawartość tłuszczu nawet wtedy, gdy zostanie ona przekroczona o 0,1 w stosunku do średniego limitu tłuszczu przyznanego danemu krajowi. Taką sytuację mamy teraz w Polsce, stąd konieczność wydawania ponownych decyzji producentom mleka – dostawcom hurtowym. Współczynnik redukcji, o który zostanie pomniejszona zawartość tłuszczu wyniesie 0,99. Natomiast limity produkcji pozostaną bez zmian. Jednak należy pamiętać, że im wyższa będzie zawartość tłuszczu w mleku, tym mniejsze mogą być jego dostawy do podmiotów skupujących. ARR zarządza w Polsce limitami produkcji mleka.