Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 1 w związku ze szwedzkimi koserwami

1 października 2009
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 1 w związku z wprowadzeniem polski rynek konserw wołowo-wieprzowych wyprodukowanych w Szwecji

W związku z wprowadzeniem na rynek konserw wołowo-wieprzowych sucho-mrożonych Mince Meat Mix organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej poinformowały w dniu 25 września 2009 r. Głównego Lekarza Weterynarii o toczącym się dochodzeniu oraz zwróciły się z prośbą o współdziałanie Inspekcji Weterynaryjnej w tej sprawie. W toku dochodzenia ustalono, że na rynek wprowadzono puszki wołowo-wieprzowe sucho-zamrożone w opakowaniach po 2 kg (Mince Meat Mix), wyprodukowane w latach 1980-90. Ustalono również, że na terenie Polski było 12 odbiorców kwestionowanego towaru (w tym 5-ciu znajdujących się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej). Inspekcja Weterynaryjna zabezpieczyła łącznie 5540 szt. puszek Mince Meat Mix.
W wyniku analizy dokumentacji przekazanej przez stronę szwedzką ustalono, że puszki wołowo-wieprzowe mają okres przydatności do spożycia 25 lat. Dokumentacja towarzysząca przesyłkom puszek budzi wątpliwość co do możliwości jednoznacznego ustalenia pochodzenia towaru i jego identyfikacji. W takich przypadkach Inspekcja Sanitarna i Inspekcja Weterynaryjna decyduje o zniszczeniu towaru.


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę