Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 1 w związku ze szwedzkimi koserwami
1 października 2009
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 1 w związku z wprowadzeniem polski rynek konserw wołowo-wieprzowych wyprodukowanych w Szwecji
W związku z wprowadzeniem na rynek konserw wołowo-wieprzowych sucho-mrożonych Mince Meat Mix organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej poinformowały w dniu 25 września 2009 r. Głównego Lekarza Weterynarii o toczącym się dochodzeniu oraz zwróciły się z prośbą o współdziałanie Inspekcji Weterynaryjnej w tej sprawie. W toku dochodzenia ustalono, że na rynek wprowadzono puszki wołowo-wieprzowe sucho-zamrożone w opakowaniach po 2 kg (Mince Meat Mix), wyprodukowane w latach 1980-90. Ustalono również, że na terenie Polski było 12 odbiorców kwestionowanego towaru (w tym 5-ciu znajdujących się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej). Inspekcja Weterynaryjna zabezpieczyła łącznie 5540 szt. puszek Mince Meat Mix.
W wyniku analizy dokumentacji przekazanej przez stronę szwedzką ustalono, że puszki wołowo-wieprzowe mają okres przydatności do spożycia 25 lat. Dokumentacja towarzysząca przesyłkom puszek budzi wątpliwość co do możliwości jednoznacznego ustalenia pochodzenia towaru i jego identyfikacji. W takich przypadkach Inspekcja Sanitarna i Inspekcja Weterynaryjna decyduje o zniszczeniu towaru.