I Ogólnopolska Konferencja Producentów Żywca i Wołowiny ze znakiem QMP
25 czerwca 2009
Jakość to największy atut naszej żywności. Polska wołowina to produkt najwyższej jakości. Problem w tym, że nie jest ona wyodrębniona i odpowiednio oznakowana, dlatego nie osiąga wyższych cen” – powiedział minister Marek Sawicki otwierając wczoraj, zorganizowaną przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, I. Ogólnopolską Konferencję Producentów Żywca i Wołowiny ze znakiem QMP.
Quality Meat Program (QMP) to polski system jakości opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, oparty na doświadczeniach podobnych systemów stosowanych innych krajach Unii Europejskiej. System QMP został uznany 20 października 2008 r. przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Organizujmy się w celu wspólnych prezentacji i sprzedaży polskiego mięsa na zagranicznych rynkach. Certyfikowany produkt, to produkt uzyskujący lepszą cenę. Bezpośrednie powiązania producentów i przetwórców dadzą w efekcie dużą, jednolitą i opartą na jednym systemie certyfikacji partię towaru, który ma szansę wygrać rynkową konkurencję” – zaznaczył minister Marek Sawicki.
Szef resortu podkreślił, że integracja sektora umożliwi sprzedaż polskiej wołowiny na nowe, poza unijne rynki. Otwierają się tutaj nowe możliwości. Jeszcze w tym roku powinno odbyć się rolnicze Forum Polska – Rosja, a po wizycie ministra w USA można się spodziewać, że podobne forum zostanie zorganizowane w ramach współpracy polsko – amerykańskiej.
Podczas dzisiejszej konferencji prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki przedstawił założenia realizowanego od ubiegłego roku Programu Rozwoju Produkcji Wołowiny „Eorosteak 2012”. Głównym celem programu jest wyprodukowanie w 2012 roku 30 tys. ton wołowiny w systemach jakości. Jednym z nich jest system QMP.
Certyfikaty QMP przyznawane są na rok. System ten zaczyna się już w zagrodzie, a standardy produkcji dotyczą: bydła, pasz, transportu i mięsa. Jest on dobrowolny, otwarty i przewiduje potrójny system kontrolny.