ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1989
z dnia 3 listopada 2003 r.
w sprawie wzorów świadectw zdrowia dla towarów przywożonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
Na podstawie art. 11 ust. 6 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Wzór świadectwa zdrowia dla:
1) świeżego mięsa wołowego, cielęcego, baraniego, jagnięcego, koziego; podrobów wołowych, cielęcych, baranich, jagnięcych, kozich oraz przedżołądków wołowych i baranich, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) świeżego mięsa wieprzowego oraz podrobów wieprzowych, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) świeżego mięsa drobiowego oraz podrobów drobiowych, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia;
4) przetworów mięsnych, mięsa suszonego, ekstraktów mięsnych, mączek i grysików mięsnych, określa załącznik nr 4 do rozporządzenia;
5) naturalnych jelit wieprzowych, baranich i kozich, określa załącznik nr 5 do rozporządzenia;
6) mleka i produktów mlecznych poddanych obróbce cieplnej przeznaczonych do spożycia przez ludzi, określa załącznik nr 6 do rozporządzenia;
7) produktów mlecznych uzyskanych z surowego mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi, określa załącznik nr 7 do rozporządzenia;
8) mleka poddanego obróbce cieplnej, produktów mlecznych uzyskanych z mleka poddanego obróbce cieplnej lub produktów mlecznych poddanych obróbce cieplnej nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, określa załącznik nr 8 do rozporządzenia;
9) tłuszczu topionego zwierzęcego jadalnego lub paszowego, określa załącznik nr 9 do rozporządzenia;
10) ryb konsumpcyjnych, skorupiaków, mięczaków oraz przetworów z ryb, skorupiaków i mięczaków, określa załącznik nr 10 do rozporządzenia;
11) jaj konsumpcyjnych, określa załącznik nr 11 do rozporządzenia;
12) przetworów jajczarskich, określa załącznik nr 12 do rozporządzenia;
13) zwierzęcych jadalnych preparatów białkowych, określa załącznik nr 13 do rozporządzenia;
14) świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego i końskiego nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi, określa załącznik nr 14 do rozporządzenia;
15) mączki rybnej, w tym mączki ze zwierząt morskich, z wyłączeniem ssaków morskich, określa załącznik nr 15 do rozporządzenia;
16) karmy w konserwach, półpłynnej lub suszonej przeznaczonej dla zwierząt domowych, określa załącznik nr 16 do rozporządzenia;
17) koncentratów paszowych i środków żywienia zwierząt zawierających w swoim składzie przetworzone białko zwierzęce, określa załącznik nr 17 do rozporządzenia;
18) przetworzonego białka zwierzęcego do produkcji środków żywienia zwierząt, określa załącznik nr 18 do rozporządzenia;
19) koncentratów paszowych i pasz zawierających w swoim składzie przetworzone białko zwierzęce pochodzące z ryb z wyłączeniem ssaków morskich, określa załącznik nr 19 do rozporządzenia;
20) skór surowych pozyskanych z koni, bydła, owiec, kóz, świń, określa załącznik nr 20 do rozporządzenia;
21) owiec rzeźnych i kóz rzeźnych, określa załącznik nr 21 do rozporządzenia;
22) drobiu, z wyłączeniem bezgrzebieniowych, przeznaczonego do hodowli lub chowu, określa załącznik nr 22 do rozporządzenia;
23) piskląt jednodniowych drobiu, z wyłączeniem bezgrzebieniowych, określa załącznik nr 23 do rozporządzenia;
24) jaj zapłodnionych drobiu, 2 wyłączeniem bezgrzebieniowych, określa załącznik nr 24 do rozporządzenia;
25) drobiu rzeźnego, z wyłączeniem bezgrzebieniowych, określa załącznik nr 25 do rozporządzenia;
26) koni przywożonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres do 90 dni, określa załącznik nr 26 do rozporządzenia;
27) koni rzeźnych, określa załącznik nr 27 do rozporządzenia;
28) koni rejestrowanych hodowlanych lub użytkowych, określa załącznik nr 28 do rozporządzenia;
29) psów lub kotów, określa załącznik nr 29 do rozporządzenia;
30) świń hodowlanych, określa załącznik nr 30 do rozporządzenia;
31) bydła hodowlanego lub użytkowego, określa załącznik nr 31 do rozporządzenia;
32) żelatyny spożywczej wieprzowo-wołowej, określa załącznik nr 32 do rozporządzenia;
33) bydlęcej żelatyny spożywczej pozyskanej ze skór bydła, określa załącznik nr 33 do rozporządzenia;
34) żelatyny spożywczej wieprzowej, określa załącznik nr 34 do rozporządzenia;
35) miodu pszczelego, określa załącznik nr 35 do rozporządzenia;
36) pierza i puchu, określa załącznik nr 36 do rozporządzenia;
37) wełny owczej potnej, określa załącznik nr 37 do rozporządzenia;
38) trofeów łowieckich z ptaków i zwierząt kopytnych, wyłącznie kości, rogów, kopyt, pazurów, poroży, zębów oraz skór, określa załącznik nr 38 do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 21 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz.
305).
** Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone
w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z
2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr
165, poz. 1590.
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
z dnia 3 listopada 2003 r. (poz. 1989)