Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

20 listopada 2003

1830

z dnia 16 października 2003 r.

w sprawie procedur kontroli oraz listy portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju

Na podstawie art. 14 ust. 15 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Kontrola rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, zwana dalej "kontrolą", dokonywana jest przez urzędowego lekarza weterynarii podczas rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych w portach morskich, o których mowa w § 5.

§ 2.

1. Kapitan statku będącego pod banderą innego kraju, na którym znajdują się świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, po wpłynięciu do portu, z urządzeń którego zamierzą skorzystać, sporządza i przedkłada urzędowemu lekarzowi weterynarii pisemną deklarację, spełniającą rolę świadectwa pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.

2. Wzór deklaracji, o której mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

§ 3.

1. Kontrola obejmuje zgodność następujących danych zawartych w deklaracji ze stanem faktycznym:

1) miejsce pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, a w przypadku gdy świeże ryby lub świeże produkty rybne zostały przeładowane na morzu - wskazanie statku lub statków, z których je przeładowano;

2) ilość świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych z podziałem na gatunki;

3) planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych na rynek.

2. Kontrola obejmuje ponadto:

1) badanie organoleptyczne świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych;

2) sprawdzanie warunków:

a) weterynaryjnych na statku,

b) przechowywania, rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, w szczególności ich temperatury.

§ 4.

Urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu kontroli wystawia świadectwo zdrowia dla świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.

§ 5.

Określa się listę portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju, stanowiącą załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 6.

Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

§ 7.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak

* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
** Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.

Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 października 2003 r. (poz. 1830)


Załącznik nr 1

Załącznik nr 2


POWIĄZANE

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Rada Europy uzgadnia pakiet "VAT w erze cyfrowej" Rada osiągnęła dziś porozumien...

Fundusz odbudowy i zwiększania odporności Rada Europy zatwierdza zmienione plany...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę