ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1830
z dnia 16 października 2003 r.
w sprawie procedur kontroli oraz listy portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju
Na podstawie art. 14 ust. 15 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Kontrola rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, zwana dalej "kontrolą", dokonywana jest przez urzędowego lekarza weterynarii podczas rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych w portach morskich, o których mowa w § 5.
§ 2.
1. Kapitan statku będącego pod banderą innego kraju, na którym znajdują się świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, po wpłynięciu do portu, z urządzeń którego zamierzą skorzystać, sporządza i przedkłada urzędowemu lekarzowi weterynarii pisemną deklarację, spełniającą rolę świadectwa pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.
2. Wzór deklaracji, o której mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 3.
1. Kontrola obejmuje zgodność następujących danych zawartych w deklaracji ze stanem faktycznym:
1) miejsce pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, a w przypadku gdy świeże ryby lub świeże produkty rybne zostały przeładowane na morzu - wskazanie statku lub statków, z których je przeładowano;
2) ilość świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych z podziałem na gatunki;
3) planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych na rynek.
2. Kontrola obejmuje ponadto:
1) badanie organoleptyczne świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych;
2) sprawdzanie warunków:
a) weterynaryjnych na statku,
b) przechowywania, rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, w szczególności ich temperatury.
§ 4.
Urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu kontroli wystawia świadectwo zdrowia dla świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.
§ 5.
Określa się listę portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju, stanowiącą załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 6.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje
działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32,
poz. 305).
** Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały
ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz.
1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz.
1144 i Nr 165, poz. 1590.
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
z
dnia 16 października 2003 r. (poz. 1830)