Na podstawie art. 3a oraz art. 5a ust. 4 ustawy z dnia 12 lipca 1995 r. o ochronie roślin uprawnych (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 751 i Nr 101, poz. 1178 oraz z 2001 r. Nr 22, poz. 248 i Nr 76, poz. 811) zarządza się, co następuje:
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) szczegółowe sposoby zwalczania oraz zapobiegania rozprzestrzenianiu się
czynnika chorobotwórczego Synchytrium endobioticum - wywołującego chorobę
rak ziemniaka, czynnika chorobotwórczego Clavibacter michiganensis spp.
Sepedonicus - wywołującego chorobę bakterioza pierścieniowa ziemniaka oraz
szkodników: mątwika ziemniaczanego (Globodera rostochiensis) i mątwika
agresywnego (Globodera pallida),
2) szczegółowe zasady wyznaczania stref porażenia oraz stref bezpieczeństwa
w związku z wystąpieniem organizmów szkodliwych, wymienionych w pkt 1.
§ 2. 1. Strefa porażenia obejmuje grunty zarażone, na których stwierdzono
występowanie organizmów szkodliwych, o których mowa w § 1 pkt 1, na co
najmniej jednej roślinie lub w próbce gleby.
2. W przypadku stwierdzenia porażenia co najmniej jednej bulwy ziemniaka w
partii składowanych ziemniaków strefa porażenia obejmuje grunty, z których
te ziemniaki pochodzą.
3. Strefa bezpieczeństwa obejmuje grunty położone wokół strefy porażenia,
na których istnieje prawdopodobieństwo występowania organizmów szkodliwych,
o których mowa w § 1 pkt 1.
§ 3. 1. Magazyny, środki transportu i inne przedmioty, a w szczególności
narzędzia i opakowania, które miały kontakt z porażonymi ziemniakami,
poddaje się dezynfekcji.
2. W strefie porażenia zwalcza się samosiewy ziemniaków oraz inne rośliny z
rodziny psiankowatych.
Rozdział 2
Czynnik chorobotwórczy Synchytrium endobioticum
§ 4. 1. Strefę porażenia wyznacza się na gruntach, na których uprawiano
ziemniaki, po stwierdzeniu objawów raka ziemniaka na co najmniej jednej roślinie.
2. Po wyznaczeniu strefy porażenia określa się patotyp raka ziemniaka.
3. Strefę bezpieczeństwa wyznacza się na odległość 300 m od zewnętrznej
granicy strefy porażenia, z wyłączeniem obszarów, na których nie istnieje
prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się raka ziemniaka.
§ 5. Ziemniaki pochodzące z gruntów zarażonych rakiem ziemniaka:
1) nie są wprowadzane do obrotu, z wyjątkiem sprzedaży zakładowi przemysłowemu
przerabiającemu ziemniaki, jeżeli technologia przerobu gwarantuje zniszczenie
czynnika chorobotwórczego,
2) mogą być wykorzystane na własne potrzeby, po uprzednim ugotowaniu,
3) nie mogą być użyte do sadzenia.
§ 6. 1. W strefie porażenia, w okresie 10 lat od dnia jej wyznaczenia, nie
uprawia się ziemniaków i innych roślin korzeniowych oraz roślin
przeznaczonych do przesadzania na inne grunty lub przechowywania w gruncie.
2. Inne płody rolne można wywozić ze strefy porażenia po uprzednim ich
oczyszczeniu z przylegającej do nich gleby.
3. W strefie bezpieczeństwa uprawia się wyłącznie odmiany ziemniaka
nieprzeznaczone do sadzenia, charakteryzujące się wysokim stopniem odporności
na występujący patotyp raka ziemniaka.
4. Sadzeniaki ziemniaka mogą być uprawiane w strefie porażenia i w strefie
bezpieczeństwa po upływie 5 lat od dnia zniesienia tych stref.
Rozdział 3
Czynnik chorobotwórczy Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus
§ 7. 1. Ziemniaki porażone bakteriozą pierścieniową ziemniaka:
1) nie są wprowadzane do obrotu, z wyjątkiem sprzedaży zakładowi przemysłowemu
przerabiającemu ziemniaki, jeżeli technologia przerobu gwarantuje zniszczenie
czynnika chorobotwórczego,
2) mogą być wykorzystane na własne potrzeby, po uprzednim ugotowaniu,
3) nie mogą być użyte do sadzenia.
2. Łęty ziemniaków pochodzące z gruntów zarażonych bakteriozą pierścieniową
ziemniaka zbiera się i spala na tym gruncie.
§ 8. W strefie porażenia nie uprawia się ziemniaków i pomidorów przez okres 3 lat od dnia, w którym stwierdzono występowanie tego czynnika chorobotwórczego.
§ 9. Brak występowania bakteriozy pierścieniowej ziemniaka stwierdza wojewódzki inspektor ochrony roślin w świadectwie zdrowotności.
Rozdział 4
Mątwik ziemniaczany (Globodera rostochiensis), mątwik agresywny (Globodera pallida)
§ 10. Ziemniaki pochodzące z gruntów zarażonych mątwikiem ziemniaczanym
lub mątwikiem agresywnym:
1) nie są wprowadzane do obrotu, z wyjątkiem sprzedaży zakładowi przemysłowemu
przerabiającemu ziemniaki, jeżeli technologia przerobu gwarantuje zniszczenie
szkodnika,
2) mogą być wykorzystane na własne potrzeby.
§ 11. 1. W strefie porażenia:
1) nie uprawia się ziemniaków, pomidorów, papryki, oberżyny oraz innych roślin
z rodziny psiankowatych, przez okres 5 lat od dnia, w którym stwierdzono występowanie
mątwika ziemniaczanego lub mątwika agresywnego, z zastrzeżeniem ust. 2,
2) nie uprawia się, nie przechowuje w glebie i nie składuje innych roślin
przeznaczonych do sadzenia na gruntach niezarażonych.
2. W strefie porażenia dopuszcza się uprawianie odmian ziemniaka odpornych na
występujący patotyp szkodników, o których mowa w ust. 1 pkt 1, jeżeli:
1) odmiany te przeznaczone są do konsumpcji lub przerobu przemysłowego,
2) uprzednio przeprowadzono odkażanie gleby.
§ 12. 1. Nie używa się do sadzenia ziemniaków zarażonych mątwikiem
ziemniaczanym lub mątwikiem agresywnym.
2. Grunty, na których uprawiane są ziemniaki sadzeniaki, powinny być wolne od
cyst zawierających żywe jaja i larwy mątwika ziemniaczanego lub mątwika
agresywnego, co stwierdza wojewódzki inspektor ochrony roślin w świadectwie
zdrowotności.
3. Świadectwo zdrowotności, o którym mowa w ust. 2, wojewódzki inspektor
ochrony roślin wydaje od dnia 15 września roku poprzedzającego sadzenie
ziemniaków do dnia 30 marca roku, w którym ziemniaki będą sadzone.
Rozdział 5
Przepis końcowy
§ 13. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.