Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2010 roku z krajów Unii Europejskiej wyeksportowano więcej przetworów mlecznych niż w tym samym okresie poprzedniego roku - informuje FAMMU/FAPA.
Spośród unijnych wyrobów mleczarskich największym popytem na rynku światowym, podobnie jak w 2009 roku cieszyły się sery oraz mleko w proszku, pełne i odtłuszczone, eksportowano ich odpowiednio, sery - 556,89 tys. ton, PMP - 375,3 tys. ton i OMP - 319,7 tys. ton. Na uwagę zasługuje znaczna zwyżka w wywozie unijnego OMP, którego w ciągu pierwszych 10 miesięcy 2010 roku eksportowano o niemal 83 proc. więcej względem tego samego okresu roku 2009. W omawianym okresie 2010 roku, duży wzrost odnotowano także w eksporcie serów poza UE, 556,9 tys. ton wobec 475,1 tys. ton w analogicznym okresie ubiegłego roku (+17,2 proc.).
Spośród ważniejszych produktów sektora wyrobów mleczarskich, mniejsze zwyżki odnotowano na wywozie kazeiny (30,4 tys. ton, +12,2 proc.), skondensowanego mleka (193 tys. ton, +2,2 proc.) i masła (102 tys. ton, +1,6 proc.). Natomiast na pełnym mleku w proszku (PMP) odnotowano 5,4 proc. spadek eksportu względem analogicznego okresu roku 2009.