Z jednej strony brakuje tuczników, a rozbiorów jest mniej przynajmniej o 1/3-cią niż jeszcze 3 tygodnie temu, z drugiej popyt jest bardzo mały, chociaż sezon grillowy trwa - ocenia Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.
Jeśli taka sytuacja utrzyma się dłużej, producenci będą musieli obniżyć ceny. Na razie świeże półtusze pełne kosztują od 6,20 do 6,40 złotych za kilogram, importowane są droższe od 20 do 40 groszy. Nie ma dużego zainteresowania zakupem łopatki, karkówki i schabu. W porównaniu z przełomem maja i czerwca spadł też popyt na głowy wieprzowe i równocześnie spadły ceny tego towaru średnio o 40 groszy za kilogram.
Na giełdach towarowych brakuje wieprzowych mięs drobnych. Klienci chcieliby kupić towar po cenach sprzed 2 miesięcy -mówi Barbara Węgiel z internetowej giełdy Netbrokers w Krakowie- ale jest to niemożliwe. Mięso II klasy kosztuje teraz średnio 4,5 złotego za kilogram, o połowę więcej niż w tamtym okresie.