Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina 11.06.08

23 grudnia 2015
Z jednej strony brakuje tuczników, a rozbiorów jest mniej przynajmniej o 1/3-cią niż jeszcze 3 tygodnie temu, z drugiej popyt jest bardzo mały, chociaż sezon grillowy trwa - ocenia Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Jeśli taka sytuacja utrzyma się dłużej, producenci będą musieli obniżyć ceny. Na razie świeże półtusze pełne kosztują od 6,20 do 6,40 złotych za kilogram, importowane są droższe od 20 do 40 groszy. Nie ma dużego zainteresowania zakupem łopatki, karkówki i schabu. W porównaniu z przełomem maja i czerwca spadł też popyt na głowy wieprzowe i równocześnie spadły ceny tego towaru średnio o 40 groszy za kilogram.

Na giełdach towarowych brakuje wieprzowych mięs drobnych. Klienci chcieliby kupić towar po cenach sprzed 2 miesięcy -mówi Barbara Węgiel z internetowej giełdy Netbrokers w Krakowie- ale jest to niemożliwe. Mięso II klasy kosztuje teraz średnio 4,5 złotego za kilogram, o połowę więcej niż w tamtym okresie.

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę