W lutym 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 179,4 pkt i wobec cen ze stycznia br. obniżył się o 1 proc. W porównaniu do cen z lutego ub.r. był o 14 proc. niższy. Ceny żywności na świecie spadają od ponad 4 lat.
Ostatnio żywność tanieje sukcesywnie od kwietnia 2014 r., ceny produktów spożywczych znajdują się obecnie na poziomie najniższym od lipca 2010 r.
W lutym br. potaniał zwłaszcza cukier (-4,9 proc.) i zboża (-3,2 proc.), a także w mniejszym stopniu mięso (-1,4 proc.). Podrożały natomiast artykuły mleczarskie (+4,6 proc.) i nieznacznie oleje roślinne (+0,4 proc.).
Obniżka indeksu cen mięsa do 187,4 pkt. była spowodowana spadkiem notowań wołowiny i mięsa owczego. Ceny mięsa drobiu były stabilne, a wieprzowiny wzrosły po ośmiu miesiącach nieprzerwanego spadku.
Informacja o wprowadzeniu przez UE mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wpłynęła na wzrost cen eksportowych unijnej wieprzowiny.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.
Niski poziom cen żywności na świecie niekorzystnie wpływa na sytuację polskich rolników i sprawia, że produkcja m.in. wieprzowiny w naszym kraju jest nieopłacalna. (PAP)
7412184
1