Spadek cen produktów mleczarskich w Europie Zachodniej silnie oddziaływuje na rynek krajowy. Jednak w okresie 14-20 marca wpływ ten został złagodzony osłabieniem złotego względem waluty unijnej - informuje Agencja Rynku Rolnego.
W zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14-20.03.2011 r. krajowi producenci za masło w blokach uzyskiwali 15,27 zł/kg, tj. o ponad 1 proc. mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ceny masła konfekcjonowanego nieco wzrosły (o 0,3 proc.) osiągając poziom 15,30 zł/kg. Ceny masła były odpowiednio o 4 proc. i o 2 proc. wyższe niż przed miesiącem oraz o 43 proc. i o 27 proc. wyższe niż przed rokiem.
Od dwóch tygodni tanieje pełne mleko w proszku. W dniach 14-20.03.2011 r. cena PMP wyniosła 12,23 zł/kg i była o około 2 proc. niższa niż tydzień wcześniej. Ceny proszku odtłuszczonego utrzymały się na poziomie zbliżonym do notowanego w poprzednim tygodniu i wyniosły 9,73 zł/kg. W porównaniu do cen sprzed miesiąca mleko w proszku było droższe o 4-5 proc., a do cen sprzed roku o około 27 proc.
Tendencje wzrostowe nadal wykazują natomiast krajowe ceny serów dojrzewających. W trzecim tygodniu marca za ser Gouda płacono 13,45 zł/kg, tj. o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena sera Edama wzrosła tylko nieznacznie (o 0,1 proc.), do 13,56 zł/kg. Było to o około 4 proc. więcej niż przed miesiącem i o 15-16 proc. więcej niż w rok wcześniej.