Jak podaje FAMMU/FAPA, w sierpniu bieżącego roku po lipcowym spadku indeks cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych był stabilny. Mocne zwyżki cen zbóż zostały wyrównane spadkami międzynarodowych cen większości innych towarów, które obejmuje indeks (głównie produktów oleistych i mleczarskich).
W ubiegłym miesiącu, podobnie Indeks cen przetworów jak w lipcu br. indeks ten osiągnął wartość 231 punktów, o 1,2% więcej niż w czerwcu 2011 r. i był o 2,8% niższy niż w lutym br. kiedy to znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7.
Obecna jego wartość jest jednak znacznie wyższa (aż o 26,4%) od jego poziomu z analogicznego okresu ubiegłego roku. Indeks cen przetworów mlecznych FAO odnotował spadek i w ubiegłym miesiącu osiągnął poziom 221 punktów (o 3,07% mniej niż w lipcu bieżącego roku). Zniżka ta w dużym stopniu była wynikiem 6% spadku cen mleka w proszku i kazeiny. Ponadto według danych FAO w ubiegłym miesiącu ceny masła spadły o 4% a serów o 1%. W ósmym miesiącu bieżącego roku indeks cen przetworów mlecznych FAO był wyższy o ponad 14,5% niż w tym samym okresie ubiegłego roku, wciąć pozostaje jednak na poziomie o ponad 17,7% niższym od rekordu odnotowanego w listopadzie 2007 roku (268,6).
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.