Trochę w górę, trochę w dół – wahania cen na zielonym rynku to w ostatnich dniach normalność. Na wysokie ceny albo na brak surowca najbardziej narzekają ci, którzy handlują towarem mrożonym. Drogie są truskawki, wiśnie i porzeczki.
W porównaniu z ubiegłym rokiem są droższe średnio o 80 groszy. Za kilogram mrożonych truskawek czy czarnych porzeczek przetwórcy płacą około 6 złotych 50 groszy. To efekt kiepskich tegorocznych zbiorów, które dają się we znaki także przetwórcom zielonego groszku czy kalafiorów. Te towary są dziś jednymi z najbardziej poszukiwanych na rynku. Cena kilograma zielonego groszku już przekroczyła 3 złote. A może być drożej, bo większość naszych zapasów kupują Anglicy, którym tegoroczne powodzie zniszczyły większość upraw.
Nie narzekają tylko przetwórcy cebuli. Mrożonej jest jej pod dostatkiem, a ceny póki co zadowalają sprzedających. Nie mogą tego powiedzieć ci, którzy handlują świeżą cebulą – tu ceny spadły. Tanieją też ziemniaki i jabłka. Cena tych ostatnich w ciągu tygodnia spadła nawet o 20 groszy.
Owoce i warzywa
zł/kg
giełdy towarowe
cebula
mrożona
1,25 – 1,35
świeża
0,90 – 0,95
jabłka
przemysłowe
0,80 – 0,90
deserowe
2,40 – 2,60
ziemniaki
0,30 – 0,45
owoce mrożone
truskawki
6,85
wiśnie
4,55
porzeczka czarna
6,45
porzeczka czerwona
4,20
warzywa mrożone
kalafiory
2,30 – 2,50
zielony groszek
3,00 – 3,15
6434092
1