Niższe ceny skupu ogórków gruntowych w zakładach przetwórczych i chłodniach
3 grudnia 2015
Jak wynika z danych opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej ceny skupu ogórków do przetwórstwa (6-9 cm) w dniach 18-19 VII 2011 r. ukształtowały się na poziomie 1,20 zł/kg (loco zakład) tj. o 23% niższym niż tydzień wcześniej. Tendencja spadkowa cen spowodowana jest wzrostem podaży ogórków na rynku, która w kolejnych tygodniach będzie zwiększać się coraz wyraźniej - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie rynków rolnych.
Nie zauważa się większego wpływu kryzysu na europejskim i krajowym rynku warzyw świeżych na ceny ogórków gruntowych w skupie. Średnia cena skupu w analizowanym okresie była taka sama jak w analogicznym czasie w roku poprzednim. Wcześniej wydawało się, że spadek popytu, oprócz ogórków szklarniowych, odbije się negatywnie również na producentach ogórków polowych. Widać to było po rynku hurtowym, gdzie średnia cena ogórków gruntowych w czerwcu br. według danych IERiGŻ-PIB ukształtowała się na poziomie 2,23 PLN/kg wobec 2,62 PLN/kg w czerwcu 2010 r. Również na początku skupu (11-12 VII 2011 r.) ceny ogórków przemysłowych były o 15 groszy niższe niż rok wcześniej.
Dalsze kształtowanie się cen będzie odbywać się pod wpływem podaży ogórków na rynku. Nie wiadomo jak ostatecznie będzie ona wyglądać, gdyż dużo mówi się o podtopieniach plantacji, które mogą wpłynąć na obniżenie tegorocznych zbiorów. Prognozy IERiGŻ-PIB (Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy, czerwiec 2011) mówiły, że w 2011 roku zbiory ogórków gruntowych w kraju mogą wynieść 260 tys. t, wobec 247 tys. t w roku poprzednim.