Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nadchodzi trudny czas dla branży

22 grudnia 2015
Ceny mięsa wieprzowego wykazują w bieżącym roku znaczną tendencję wzrostową, dlatego należy się niestety liczyć ze spadkiem popytu na ten produkt - przewiduje Bogdan Noga, dyrektor generalny Zakładów Mięsnych Skiba.

Wprawdzie ograniczenie popytu zmniejszy nieco presję rynkową w sytuacji ograniczonej podaży surowca, jednak równocześnie wpłynie negatywnie na wyniki branży mięsnej, ze względu na mniejsze wykorzystanie mocy produkcyjnych i wyższe, stale rosnące koszty przy niższej sprzedaży.

- Można spodziewać się, że w tym roku „tort" do podziału będzie mniejszy z powodu ograniczenia popytu na mięso związanego ze wzrostem cen. Firmom będzie znacznie trudniej wykroić dla siebie większy kawałek, a słabsi mogą odejść z kwitkiem - uważa dyrektor Noga. Jego zdaniem branża znajduje się obecnie we wstępnej fazie tzw. świńskiego dołka toteż obecny kryzys - w zależności od innych czynników - może potrwać jeszcze 1,5 do 2 lat.

Ogólnie jednak, branża da sobie radę. Obecna sytuacja jest tylko skutkiem pewnych procesów ekonomicznych i musimy uruchomić właściwe procesy dostosowawcze. Nie mogę się zgodzić z wyczuwalną w mediach nie najlepszą, niekiedy wręcz „czarną" prognozą dla branży mięsnej. Jest dość trudno, ale nie na tyle żeby przewidywać ogólny krach. Branża mięsna w Polsce ma wystarczająco dużo aktywów, aby się obronić.

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę