Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso 20.11.2007

20 listopada 2007
Jeszcze na początku listopada, wydawało się, że w branży mięsnej coś drgnie.

Producenci liczyli, że cena mrożonych półtusz nie spadnie poniżej 5 złotych a nawet zacznie rosnąć, a handlowcy czekali na przedświąteczne ożywienie. Tymczasem nadzieje okazały się płonne. Już dziś w ofertach sprzedaży cena kilograma mrożonych półtusz w klasie E, spadła do 4,80 a handlu jak nie było tak nie ma. Na giełdach królują „martwe ceny”, a my powoli zapominamy co to są oferty kupna – mówią maklerzy.

Niewielu już dziś liczy na przedświąteczny ruch. Wszystko dlatego, że zakłady prowadząc rozbiór najczęściej nie wykorzystują całości. Część mięsa trafia więc do chłodni. Najprawdopodobniej, w grudniu będą kupowały po jednym, dwóch brakujących elementach z importu, bo tak jest taniej. Do reszty produkcji będą zużywać własne zapasy.

Elementy wieprzowe

Oferty sprzedaży, giełdy towarowe
zł/kg


Łopatka
4,70 – 8,00

Szynka
5,80 – 9,30

Karczek
7,15 – 7,50

Schab
10,00 – 15,50


Półtusze pełne chłodzone

KL. E
4,80  zł/kg

 

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę